Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

ReceptKoolsalade

Veel, maar niet alles, is lekkerder met mayonaise

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Acht kilo was ze tijdens de eerste lockdown aangekomen, vertelde mijn kapster van de zomer met grote ogen. Zonder bezoekjes aan de sportschool en met veel televisie en snacks waren de extra onsjes eraan gevlogen, maar ze vlogen er na afloop een stuk minder snel af.

Mijn kapster is niet de enige: coronakilo’s zijn een wijdverspreid begrip geworden en internet staat vol tips over hoe je het extra gewicht kwijtraakt. Die zijn hopelijk nuttiger dan de dieetregels waar mijn Italiaanse vriendinnen zich jaren terug aan hielden, toen we samen in Parijs op uitwisseling waren. Toen ik ze leerde kennen, waren ze alle vijf erg van het goede leven. Er waren altijd chocoladekoekjes in hun tas te vinden, ze gingen regelmatig in cafés kaas en worst snoepen en wisten precies waar je moest zijn om voor weinig geld veel bier te krijgen.

In het tweede semester was mijn uitwisseling voorbij en ging ik een lang weekend bij ze op bezoek. Alles was veranderd: de vijf waren collectief op een zeer inefficiënt dieet gegaan. De hele week waren ze zichzelf aan het uithongeren – als ‘lunch’ aten ze een klein blikje erwtjes leeg – maar in het weekend mochten ze ‘losgaan’.

Dat betekende meestal eten bij Chez Gladines, een gezellig en goedkoop Baskisch restaurant, waar de Italianen steevast de escalope montagnarde kozen: een flinke kalfsschnitzel met bovenop een dikke plak ham, gesmolten kaas (cantal) en champignonroomsaus. Erbij kwamen dunne plakjes gefrituurde aardappel en uiteraard veel wijn of bier. Deze maaltijd werkte de hongerweek natuurlijk volkomen tegen, maar dat zei ik niet, blij dat mijn vriendinnen weer een beetje zichzelf werden in het restaurant.

Mijn amiche waren die periode culinair zo in de war en hongerig dat ze een keer na het uitgaan een grote pan pasta met mayonaise klaarmaakten. De volgende dag zagen ze allemaal lichtjes groen. Niet van de kater, maar van de pasta.

Toch is er een lange lijst aan ingrediënten die wél lekkerder worden met mayonaise. Dungesneden witte kool, gebakken aardappels, gekookte aardappels, friet, koude hardgekookte eieren, broodjes met ham, tonijn, tomaten en ga zo maar door. Dat kunnen mijn Italiaanse vriendinnen misschien beter niet weten. Hoewel, ze zijn lang en breed in hun thuisland en vast weer helemaal hun gezellige oude zelf.

Ik duim ondertussen dat we snel een reünie kunnen houden bij Chez Gladines. Dan zien we later wel weer wat we met de overtollige kilo’s doen.

Koolsalade met mosterdmayonaise en lente-ui

½ rode of witte kool (of een ¼ van beide)
1 wortel
1 tl suiker
2 el wittewijnazijn
5 el mayonaise
1 el mosterd
2 lente-uien, in dunne ringen
2 el geroosterde sesamzaadjes

Bereiding

Ik maak regelmatig deze koolsalade voor de lunch. Gezond vanwege de kool, maar niet té, want er gaat een lekkere hoeveelheid mayonaise door. Ik gebruik altijd Franse mayo (met mosterd, bijvoorbeeld van het merk Amora), of Belgische (zonder suiker).
Verwijder het harde hart van de kool. Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes. Doe hetzelfde met de wortel. Doe de kool en wortel in een vergiet, meng er de suiker, azijn en 1 theelepel zout door en kneed een paar minuten goed met je handen. Laat een half uur uitlekken in de gootsteen.
Meng de mayonaise met de mosterd in een kom. Knijp de kool en wortel goed uit en meng met de mayonaisesaus. Schep de lente-ui en sesamzaadjes door de salade.

Koken

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden