ReceptMosselen met witbier

Van hopbier naar pils naar hoppig bier: een kleine geschiedenis

Beeld Oof Verschuren

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Bladerend door mijn editie uit 1916 van de ‘Wannée, Kookboek van de Amsterdamsche huishoudschool’, blijft mijn oog hangen op een bladzijde met een advertentie voor ‘Corona, Moderne Bloemwerken, Kalverstraat 175. Specialiteit: Tafelversieringen volgens origineele ontwerpen.’ De winkel bestaat al lang niet meer en heeft dus geen last gehad van het gelijknamige 21ste-eeuwse virus. Dat geldt niet voor het Mexicaanse biermerk. Op sociale media gaan foto’s van Coronaflesjes met mondkapje rond en sommigen zouden het bier niet meer durven te drinken. Het bedrijf overweegt zelfs zijn naam te veranderen in Coronita.

Er staat een Coronaflesje met mondkapje in de speciale coronavitrine van het Amsterdam Museum, waar onlangs een biertentoonstelling opende. De expositie geeft een mooi beeld van de rol van bier in heden en verleden, en is rijk geïllustreerd met schilderijen van brouwers en brouwerijen, opgegraven bierpullen en -glazen, oude brouwmaterialen, bierreclameposters en meer. Centraal staan drie veranderingen, revoluties in de biergeschiedenis.

De eerste is die van hop. Lang waren het vrouwen die thuis brouwden en gruit gebruikten, een mengsel van kruiden als gagel en rozemarijn. Pas toen men hopbellen aan bier ging toevoegen, eind dertiende eeuw, kreeg de drank zijn typische bittertje, en was hij langer te bewaren. Bier werd zo een handelsproduct.

Een tweede bierrevolutie was de komst van pils. Dat frisse en heldere bier was eind negentiende eeuw gloednieuw en al snel ­geliefd. Vooral Heineken zette in op dit andere, ‘ondergistende’ bier en concurreerde andere brouwers de markt uit.

Opvallend is dat er na de laatste omslag, de craft beer­-revolutie, juist weer veel oude stijlen opkomen, zoals IPA met veel hop. Die verandering begon toen de Amerikaanse president Jimmy Carter in 1979 het verbod op thuisbrouwen afschafte. Microbrouwerijen die niet-pilsige bieren maakten, schoten als paddestoelen uit de grond, en de trend vloog ook over naar Nederland.

Veel brouwers experimenteren met nieuwe smaken en technieken en bedenken duurzame en sociale projecten rondom hun bier. Des te meer reden om weer eens een terras op te zoeken en iets nieuws te proberen. Of toch eerst een Coronitaatje?

Mosselen met witbier, ingrediënten

• 1,5-2 kg verse mosselen

• 1 venkelknol

• 2 sjalotjes, gesnipperd

• 2 knoflooktenen, in plakjes

• 2 el olijfolie

• 300 ml witbier

• handje peterselie, grofgehakt

Bereiding

Bier is ook een lekker ingrediënt om mee te koken. De drank zorgt voor luchtigheid (meng bijvoorbeeld door pannekoeken­beslag of beslag om vis te frituren) en zorgt voor een bitterzoetje in soep en stoofpot. Bier met mosselen is een beroemde com­binatie en laat nou nét het mosselseizoen begonnen zijn.

Was de mosselen onder stromend koud water en leg ze in een grote kom met water. Verwijder kapotte schelpen.

Haal de stelen en het kontje van de venkel, houd eventueel venkelgroen apart. Snijd de venkelknol in kwarten en dan in dunne plakjes. Smoor de sjalotten, knoflook en venkel in de olijfolie in een braad- of hapjespan 10 minuten tot glazig. Voeg mosselen en bier toe, schep goed om en draai het vuur hoog. Doe de deksel op de pan en wacht 3 minuten. Kijk of alle mosselen openstaan. Zo niet, roer ze voorzichtig om en doe de deksel nog even op de pan. Draai het vuur uit zodra alle schelpen openstaan, en bestrooi met peterselie en eventueel venkelgroen. Serveer direct. Lekker met salade, friet en/of stokbrood.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden