null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Ultieme haringsalade

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

De Hollandse Nieuwe laten nog zeker een maand of twee op zich wachten. Dan hebben we het dus over nieuwe haring, naar het schijnt een officieel Europees streekproduct, jaja. Desalniettemin zijn de momenteel verkrijgbare exemplaren ook niet te versmaden. Wij lusten ze wel elke dag! Wat niet aanbevelenswaardig is, want er zit toch waarlijk veel zout in.

Traditiegetrouw worden haringen namelijk snel na de vangst ontdaan van hun bederfelijke ingewanden en gezouten, zodat ze maandenlang houdbaar zijn. Eén harinkje per diverse dagen is veel beter. Nog beter, want voedzamer, is het zo’n heerlijk visje te combineren met andere ingrediënten, bijvoorbeeld via een onvolprezen kartoffelsalade. Als afstammelingen van een Duitse oma zijn we daar ook niet vies van.

Bonuspunt van dit recept: afgekoelde gekookte aardappels bevatten meer vezels dan warme. Dat klinkt als een goocheltruc en wij snappen het ook niet helemaal – het heeft te maken met zetmeel dat van samenstelling verandert – maar doe er uw voordeel mee.

Ingrediënten voor twee personen

• 2 nieuwe haringen
• 500 g krieltjes
• ca. 10 radijzen
• ca. 15 zoetzure augurkjes/cornichons
• evt. ½ ui (zie hierna)
• handvol bieslook
• 2 el mayonaise
• 1 el Griekse yoghurt
• zwarte peper
• 2 el kappertjes
• misschien nog wat zout

Bereiding

Vraag bij de visboer meteen maar uitjes bij de haring. Dan hebt u die alvast. De krieltjes kunt u halveren of in kwarten snijden, afhankelijk van de grootte. Kook ze in ongeveer een kwartier gaar. Giet ze af en spoel ze na met koud water. Laat ze afkoelen. Als ze op kamertemperatuur zijn mogen ze in de koelkast.

Snij de radijzen in plakjes en de augurken in blokjes (of wat u maar wilt). Als u geen uitjes van de visboer hebt, snipper dan een halve ui. Snij de bieslook fijn. Snij de haring in stukjes.

Maak een dressing in de kom waarin u straks de salade presenteert. Roer de mayonaise met de yoghurt door elkaar. Er mag riant veel zwarte peper bij. Meng de radijzen, augurken, ui, bieslook en kappertjes door de dressing. En dan natuurlijk ook de aardappels en de haring.

Het is het lekkerst om de smaken nog even op elkaar te laten intrekken in de koelkast. Proef voor het opdienen of er misschien, ondanks de zoute haring en kappertjes, een beetje zout bij moet.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden