ReceptFeesteten
Twee preigerechtjes voor tussen de feestdagen in
Twee preigerechtjes die eenvoudig, goedkoop en smakelijk zijn, dus in principe mooi meegenomen voor tussen de feestdagen in. Maar omdat ik feestelijk niet automatisch aan duur koppel, zie ik geen enkele reden om ze niet ook eens tijdens een feestelijk etentje te serveren. Preitjes in vinaigrette zijn een elegant voorgerecht, en tevens uitstekend gezelschap voor een mooi stuk vis. Het groene loof van de prei in het oosterse sausje is ook lekker en bevat bovendien veel vitamine A en C en vezels. De recepten komen uit het sympathieke boek ‘Groente & fruit – recepten van verse oogst’ van Lotta Kühlhorn, dat in 2017 in vertaling bij uitgeverij Fontaine verscheen.
Ingrediënten prei in vinaigrette
3 dunne preien, 1 eetlepel rodewijnazijn, suiker, 1 theelepel dijonmosterd, ½ sjalot, 0,5 dl olijfolie, 1 eetlepel water.
Prei met oosters tintje:
donkergroen preiloof, boter, ½ eetlepel sesamolie, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn), 1 theelepel maizena, sesamzaad.
Bereidingswijze prei in vinaigrette
Snijd voor de prei in vinaigrette de preitjes in de lengte tot het midden in. Snijd het donkere loof weg, zodat het lichte deel met de worteltjes overblijft. Laat de preitjes – met worteltjes – twintig minuten heel zachtjes sudderen in gezouten water, zodat ze niet uit elkaar vallen. Laat ze, zodra ze gaar en zacht zijn, uitlekken op keukenpapier. Maak intussen de vinaigrette klaar door azijn, suiker, mosterd en het fijngehakte sjalotje te mengen en er geleidelijk de olijfolie en het water door te roeren. Breng het sausje op smaak met peper en zout. Ontdoe de preitjes van de wortels en snijd ze in de volle lengte door. Leg ze op een schaal en schenk de vinaigrette erover.
Bereidingswijze prei met oosters sausje
Gebruik voor het Aziatische preigerecht alleen het donkergroene loof van de prei. Spoel het zorgvuldig, dep het droog. Snijd het in stukken van circa vijf centimeter en dan in smalle reepjes. Verhit de boter en sesamolie in een koekepan en bak hierin het loof op matig vuur gaar.
Maak de maizena met twee eetlepels water aan en meng er de rest van de ingrediënten – behalve het sesamzaad – door. Verwarm een schaal, leg het preiloof erin en schenk het sausje, dat door de hitte van de groente onmiddellijk bindt, erover. Bestrooi het gerecht met sesamzaad en serveer het direct.