Koken metJudith Cyrus
Turkse yoghurtsoep
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Minstens een keer per week kom ik bij mijn Turkse supermarkt en dan is er altijd ruimte voor een gesprek. Vorige week vroeg ik de eigenaar hoe de ramadan hem vergaat. Ik leerde weer aardig bij van zijn antwoord: “Dit jaar is het ramadan van vrijdag 1 april tot ongeveer of waarschijnlijk 1 mei. Het eindmoment hangt af van de maanstand. Deze negende maand van de islamistische kalender is een heilige maand van inkeer en vasten. We vasten van zonopgang tot zonsondergang: niet eten, niet drinken en geen seks. Voor zonsopgang nuttigen we de ‘suhoor’ een maaltijd met zoete en hartige gerechten om de dag zonder eten en drinken door te komen. De maaltijd na zonsondergang heet de ‘iftar’. Beide eetmomenten zitten vol met verse groenten, brood, kaas en zoetigheden, en het is gebruikelijk die maaltijden met familie en vrienden te nuttigen. Dus de vastenperiode is ook een periode waarin eten en koken juist centraal staan.”
Tijdens de ramadan kijk ik mijn ogen uit in Turkse en Marokkaanse supermarkten: er is een overvloed met de lekkerste broden, (gedroogd) fruit, noten, zoetigheden en allerlei voor mij onbekende ingrediënten. Mijn Turkse groenteboer vertelde me dat hij de iftar begint met drie dadels en melk, gevolgd door soep met brood, en fruit toe. “Door het lange vasten heb ik vaak geen honger meer. Mijn oog wil wel, maar mijn buik niet meer. Misschien komt het door mijn leeftijd, maar weet u, ik eet elke dag lekker. Wel kijk ik uit naar het Suikerfeest”.
Terwijl ik wegloop met mijn boodschappen roept hij me na: “En dan kom je bij mij eten!” Met een glimlach start ik de rest van mijn dag. Vandaag het favoriete ramadan-recept van mijn Turkse groenteboer: yoghurtsoep.
Ingrediënten
• 150 gram Turkse rijst (zie Turkse supermarkt) of basmatirijst
• 1 ui
• 2 tenen knoflook
• 50 gram boter
• 1 eetlepel gedroogde munt
• 2 liter groentebouillon
• 1 ei
• 3 eetlepels bloem
• 250 gram Turkse yoghurt
• 1 theelepel gesneden bladpeterselie
• 1 theelepel chilivlokken (naar smaak)
Voor erbij:
• Turks brood
• citroen in acht partjes
Bereiding
Spoel de rijst tot het water helder is. Snijd ui en knoflook fijn. Smelt de boter in een soeppan en bak ui en knoflook glazig. Voeg de gedroogde munt toe. Roer een keer, blus af met de bouillon en voeg gelijk de rijst toe. Kook op middelhoog vuur totdat de rijst gaar is, ongeveer 25 minuten.
In de tussentijd klopt u in een ruime bak (beslagkom) het ei los. Voeg bloem en yoghurt toe en klop net zo lang totdat er geen klonten meer zijn. Het moet een glad mengsel worden. Schep met een soeplepel wat bouillon uit de soep en voeg dat aan het mengsel toe. Het mengsel moet zo vloeibaar zijn als pannenkoekenbeslag. Voeg het mengsel onder voortdurend roeren toe aan de bouillon. Kook op laag vuur 10 minuten door. Roer af en toe.
Garneer met de gesneden bladpeterselie en chilivlokken. Serveer er apart Turks brood en partjes citroen bij.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.