Koken metJudith Cyrus
Troostrijke maaltijd
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Terwijl de zon onze huiskamer binnenvalt en we genieten van de warme, veilige omarming, dwalen mijn gedachten keer op keer af naar de situatie in Oekraïne en de duizenden mensen die op de vlucht zijn. Het voelt ongemakkelijk: ik voel me machteloos en ik krijg mijn vinger niet achter de reden van deze inval. Die reden zal ik waarschijnlijk ook nooit begrijpen omdat mijn belevingswereld een heel andere is dan die van de bevelhebber.
Tegelijkertijd voel ik me ook bevoorrecht: ik kan kiezen wat ik vandaag wil doen. Marieke heeft haar keuze gemaakt: ze leest de zaterdageditie in dat lekkere zonnetje. We vieren een ontspannen zondag in een vrij land. Ik ga koken. Dat is mijn reactie op mijn gevoel van machteloosheid. Zo kan ik ontspannen en dat is heel anders koken dan doordeweeks in de lunchroom.
Ik zoek een maaltijd die simpel is, rijk van smaak en met een beetje pit. Het wordt geroosterde bloemkool in kokosmelk. Terwijl de geur van kokos en kerrie onze woning vult, belt mijn dochter Stephanie met de vraag of we thuis zijn. Onverwacht bezoek is altijd welkom, helemaal als het bezoek een van mijn kinderen betreft. Ik voel me heen en weer geslingerd worden tussen dankbaarheid, hoop en vrees.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 grote bloemkool ontdaan van bladeren en stronk
• sap van 1 citroen
• 1 eetlepel zout
• 2 eetlepels kokosolie
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 sjalotje, gesnipperd
• stuk gember van 4 cm, fijngesneden
• 3 tenen knoflook, geperst
• 1 chilipeper, ontzaad en in ringen gesneden
• 2 eetlepels milde kerriepoeder
• 400 milliliter kokosmelk
• vers gemalen peper en zout naar smaak
Garnering:
• handvol koriander, gesneden
• 2 stengels lente-ui, gesneden
• ½ eetlepel kokosschaafsel, geroosterd
• ½ eetlepel amandelschaafsel, geroosterd
• 1 limoen in 4 partjes
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Vul een ruime pan voor de helft met water, het citroensap en 1 eetlepel zout. Breng aan de kook. Doe de hele bloemkool in de pan en blancheer deze voor 10 minuten. Haal de bloemkool uit de pan en laat hem uitlekken in een vergiet.
Neem een pan met een liter inhoud. Zet de pan op het vuur en smelt de kokosolie. Voeg de olijfolie toe en bak het sjalotje glazig. Voeg gember, knoflook, chilipeper, kerriepoeder toe en bak 2 minuten onder constant roeren. Schenk de kokosmelk erbij en breng langzaam aan de kook. Voeg een flinke draai van pepermolen en zout naar smaak toe en proef de saus.
Leg de bloemkool in een ovenschaal en giet de saus erover. Rooster de bloemkool in 30 minuten en schep elke 10 minuten saus over de bloemkool. Verdeel de bloemkool over vier borden en bestrooi met de garneringsingrediënten. Leg het partje limoen ernaast en serveer met naanbrood of rijst.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.