null Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Troostcurry met halloumi

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Hebben jullie weleens halloumi geproefd? Of er kaas van gegeten? Mocht je nou van warme kaas houden, dan is het zeker de moeite waard om hier een keer mee te experimenteren. De kaas smelt namelijk niet snel, waardoor je ’m heel fijn kunt grillen of gebruiken in gerechten waarin je de textuur van de kaas wil behouden.

Halloumi is een Cypriotische kaas die wordt gemaakt van een mix van schapen- en geitenmelk. Ik heb de halloumi zelf ooit in Ibiza ontdekt in een tapasbar. De halloumi was toen gepaneerd met panko (Japans broodkruim) en werd geserveerd met een salsa van zoete nectarines met munt, rode peper en Parmezaanse kaas. Het was liefde op het eerste gezicht.

Meestal wordt de halloumi geserveerd in een salade of een goedgevulde wrap met ­bijvoorbeeld avocado of gegrilde groenten. Ik ga er in dit recept heel wat anders mee doen, het wordt de hoofdrolspeler in mijn troostcurry.

Ik kwam op het idee voor deze curry met halloumi om twee verschillende redenen. De eerste was dat het heel hard regende, afgewisseld met wat onweer. Als het regent, krijg ik altijd zin in een curry, wat te maken heeft met mijn associaties van curry met troost en een warme knuffel. Maar ook als zonnetje schijnt smaakt deze curry erg lekker, hoor.

De tweede reden voor dit recept was dat ik nog wat halloumi en kikkererwten over had van een salade van de dag ervoor. Dus dan heb je bij toeval toch ook wat extra ­eiwitten voor in je gerecht. Toen ik het ­gerecht proefde, vond ik het geslaagd en dacht: nu begrijp ik wat ze bedoelen met het gezegde ‘toeval bestaat niet’.

Ingrediënten voor 4 personen

• 2 sjalotten
• 400 gram kikkererwten uit blik
• 70 gram tomatenpuree
• 1 theelepel komijn
• 1 theelepel kurkuma
• 1 theelepel gerookte paprikapoeder
• 1 blik tomaten, in blokjes gesneden
• 200 ml kokosmelk
• 250 gram cherrytomaten
• 200 gram spinazie
• 150 ml kookroom
• 250 gram halloumi
• 1 eetlepel fijngesneden koriander voor de garnering
• snufje zwarte peper en zout

Bereiding

Snij de sjalotten in dunne ringen. Snij de halloumi alvast in blokjes van 1 bij 1 cm. Halveer ook alvast de cherrytomaten. Verwarm een hapjespan of grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de sjalotten kort aan totdat ze glazig worden.

Voeg de tomatenpuree, de komijn, de kurkuma en het paprikapoeder toe en bak een minuut op zacht vuur. Voeg dan de tomaten uit blik toe. Vul het blik tot de helft met water en voeg dat toe in de pan. Voeg ook de cherrytomaten en de kokosmelk toe aan het gerecht. Breng het aan de kook, zet vervolgens het vuur lager en laat de tomaten ongeveer 8 minuten pruttelen.

Voeg de blokjes halloumi toe aan je gerecht en roer het goed door. Roer dan beetje bij beetje de spinazie erdoorheen en laat ­deze steeds slinken. Voeg de kookroom toe als alle spinazie is geslonken. Laat zachtjes pruttelen en breng de saus op smaak met wat peper en zout. Wees zuinig met zout vanwege het zout in de halloumi.

Serveer de curry met een stuk warm naan-brood of Libanees brood en garneer met fijngesneden koriander.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden