null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Transvetloze sinaasappelkoekjes

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

In eerdere bijdragen aan deze krant hebben we het over goede vetten gehad, de onverzadigde. Zijdelings kwamen ook de slechtere, verzadigde, over het algemeen dierlijke vetten ter sprake. Daar valt nog wel het een en ander over te melden en dat gaan we ook zeker doen.

Maar eerst willen we het hebben over transvet. Want transvet is afgezien van sigaretten en zo, zo’n beetje het allerslechtste dat u tot zich kunt nemen. Het werkt hart- en vaatziekten in de hand. Ook wordt het ervan verdacht bepaalde vormen van kanker te veroorzaken. Vaak zit het tamelijk geniepig in producten verstopt als ‘gehydrogeneerde’ of ‘geharde’ onverzadigde vetten. Van nature komt het in geringe mate voor in de melk en het vlees van herkauwers.

De voedselindustrie hardt onverzadigde vetten vaak om producten langer houdbaar of steviger te maken, zoals margarine. Tegenwoordig zijn de hoeveelheden dankzij regelgeving vaak te klein om veel kwaad te kunnen. Maarrrr… frituur- en bakkersvet bevatten relatief veel transvet. En daarmee ook koekjes, gebak, chips en andere snacks. Overigens kwamen we het ook tegen in vleesvervangende producten en tamelijk dure, glutenvrije, erg lekkere koekjes van de reformzaak. Vooral dat laatste vinden wij nogal kwalijk: producten die het imago van ‘gezond’ willen uitdragen, niet goedkoop zijn en vervolgens blijken te grossieren in transvet (we overdrijven een beetje, maar toch).

Daarom: bakt uw eigen koekjes! Waarlijk lekker, u weet wat u eet, en hartstikke leuk om te maken.

Ook dit keer dreigt het suikergehalte trouwens voor een zustertwist te zorgen. Annemieke zou het liefst 25 gram zien, Janine neigt naar iets meer suiker. We denken/vrezen dat het gros van de thuisbakkers voor 50 gram zal gaan. Faites votre choix.

Ingrediënten voor 10 koekjes

• de schil van 1 sinaasappel
• 75 g haverzemelen (of havervlokken)
• 75 g amandelmeel
• 25 g gebroken lijnzaad
• ½ tl bakpoeder
• 25 of 50 gram suiker
• 1 ei
• 75 g rijst- of gewone olijfolie
• 35 g noten (gemengd)

Bereiding

Ontdoe de sinaasappel heel dun van de schil, zodat er zo min mogelijk wit meekomt. Snij de schilletjes fijn. Doe ze in een pan met wat water, breng dat aan de kook, giet het water af en herhaal dat nog twee keer. De schilletjes zijn dan brandschoon en mals. Laat afkoelen.

Meng de zemelen, het amandelmeel, het lijnzaad (heel gezond als u de hoeveelheden beperkt houdt), het bakpoeder, de suiker, het ei en de olie. Stamp de noten fijn en doe ze ook bij het mengsel. Meng het geheel met een staafmixer (zeker in het geval van havervlokken), voeg een beetje zout toe en roer er de sinaasappelschilletjes door. Zet het deeg een half uur in de koelkast. Verhit intussen de oven tot 180 C.

Rol het deeg uit tot een lap van speculaasjesdikte (dit lijkt ons duidelijker dan 3 millimeter of zo) en steek er met een koekjesvorm of glaasje de koekjes uit. Die legt u op een ingevette bakplaat. Bak ze in 15 à 20 minuten lichtbruin.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden