ReceptSardientjes

Tosti’s van getrouwde sardientjes

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Eens in de zoveel tijd moeten we hier in huis tosti’s eten. Zonder kaas, zonder ham en zonder ketchup. Zelfs zonder brood. Ik praat in raadselen, hè? Tip van de sluier: we zitten hier in huis in een Marokkaanse eetbui. Logisch, want manlief Said groeide op met Marokkaanse gerechten en ik wat later ook zowat. En voor die dochter van ons hoort het bij de opvoeding.

Oké, die tosti’s dus: die zijn gemaakt van sardientjes in plaats van brood. Huh? Het zit zo. Ze worden in het Marokkaans knus ‘getrouwde sardientjes’ genoemd: sardine mzeouej (spreek uit: mzauisj). Dat is trouwens in de keuken geen gekke uitdrukking. In het Frans noem je dat se marier. De smaken moeten zich met elkaar verbinden tot één smaak: trouwen, dus.

Welnu, de sardientjes trouwen als een lekkere tosti; hun huwelijksbalsem is chermoula. Een kruidige pasta om van te ‘houen’ en dus perfect om mee te trouwen. Het is een fijngestampt mengsel van verse koriander, knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder, zout en een tikkie (Marokkaanse) azijn of citroensap. En wat olijfolie voor smeuïgheid. E zijn meerdere versies mogelijk, zoals bijvoorbeeld met gekonfijte citroen.

De sardientjes worden schoongemaakt, opengeklapt en krijgen een lekkere laag chermoula. Aan de buitenkant soms ook nog wat. Twee open sardientjes worden op elkaar geplakt en gefrituurd of gaan de oven in met wat olijfolie, tomaat en paprika. Marokkaans streetfood in optima forma: fantastisch voer voor arm en rijk. Voor Said dé herinnering aan familievakanties in zijn jeugd: na 3000 kilometer rijden was het eerste wat hij deed een sardinetosti halen bij de lokale winkel. Wij frituurden ze en maakten ze in de oven, samen met vriendin Gemma, wier kookschool in de medina van Marrakech dicht is door Covid-19. Nu is ze hier en smachtte ze naar sardinetosti’s.

Sardinetosti met citroenchermoula
Ingrediënten (voor 4 personen)

• 2 bossen verse koriander
• 4 tenen knoflook
• 2-3 el komijnpoeder
• 1 el zoet paprikapoeder
• 1 tl cayennepeper
• 3 tl azijn of citroensap
• ½ gekonfijte citroen plus rasp van 1 biologische citroen
• olijfolie
• 2 kg sardines (schoongemaakt en opengeklapt)
• 2 eieren, losgeklopt
• 4 el fijne semolina
• olie om te frituren

Bereiding

Snijd de koriander en knoflook fijn en stamp nog fijner in een vijzel met wat grof zout. Of doe in de kom van je staafmixer en mix fijn. Voeg de komijn, paprikapoeder, cayennepeper, citroensap of azijn toe. Hak de gekonfijte citroen heel fijn en stamp of mix erdoor met de citroenrasp. Roer los met olijfolie en proef of er nog meer zout of komijn bij moet. Hij zal sterk smaken, maar dat moet en komt goed.

Verhit de olie tot 180°C of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Smeer alle opengeklapte sardines ruim in met de chermoula (ook een beetje aan de buitenkant) en plak er steeds twee tegen elkaar als een tosti (velkant aan buitenkant). Haal ze door het losgeklopte ei en door de semolina. Frituur de tosti’s in kleine porties goudbruin en laat uitlekken.

Serveer gelijk en eet met vers Marokkaans brood, eventueel harissa en een salade van fijngesneden tomaat en rode ui, liefst met arganolie.

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden