null Beeld
Beeld

Koken metNatasja Kilerciyan

Tortilla’s met zoete aardappelen

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

De zoete aardappel komt erg vaak voor in mijn eigen voedingsschema. Ik gebruik deze om mee te ontbijten, stoven, grillen, brownies mee te bakken (jazeker, zoete aardappel-brownies bestaan echt) en verbeeld me zelfs dat ik echte frites aan het eten ben, als ik ze bereid in de oven en/of een airfryer.

Ik zal ook verklappen waarom mijn liefde voor deze bijzondere groente zo groot is. Zoete aardappels zijn namelijk van origine geen ‘echte’ aardappels, maar behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen. Deze worden ook wel ‘bataat’ genoemd, en zijn dus officieel een groente.

Naast dat ze zo zalig smaken, zitten zoete aardappels ook nog eens bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en vitamine C, magnesium, calcium kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer antioxidanten dan blauwe bessen. De bataat krijgt wat mij betreft dan ook de nominatie van een superfood, die ook nog eens overal te verkrijgen is tegen een redelijke prijs.

Dit recept voor gevulde tortilla’s met zoete aardappel en kip heeft het allemaal. Zoet en zout, met lekker veel groenten en veel eiwitten.

Ingrediënten voor 4 personen

• 4 wraps naar keuze (bijvoorbeeld een groentewrap)
• 300 gram kippendijfilets
• 1 blik linzen van ongeveer 300 gram
• 400 gram zoete aardappel
• 6 eetlepels knoflooksaus
• 6 medjoul-dadels
• 2 takjes munt (fijngesneden)
• 2 eetlepels amandelschilfers (pijnboompitten mag ook)
• snufje knoflookpoeder
• snufje peper en zout naar smaak
• 2 eetlepels (milde) olijfolie

Bereiding

Verhit een koekenpan zonder olie en doe hierin de amandelschilfers. Met aandacht, want het verbrandingsrisico is erg groot als je even niet oplet. Het gaat erom dat je schilfers een goudbruine kleur krijgen. Als je de pan af en toe een beetje heen en weer beweegt, komt het helemaal goed.

Schil de zoete aardappels, halveer ze en snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Haal de pitten uit de dadels en snijd deze in kleine stukjes.

Bestrooi de kippendijfilets royaal met knoflookpoeder, peper en zout. Je kunt ze eerst een beetje droog deppen met wat keukenpapier. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de kippendijfilets in ongeveer 10 minuten rondom bruin. Neem de kipfilets uit de pan, rol ze in een stukje aluminiumfolie om ze warm te houden.

Doe opnieuw 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak de zoete aardappelblokjes in 4-5 minuten bruin en gaar. Schep ze regelmatig om. Laat de linzen uitlekken en spoel ze ook nog eens even om. Vervolgens schep je ze door de zoete aardappelblokjes en bak ze 1,5 minuut mee zodat ze zijn opgewarmd. Breng deze ook op smaak met zout en peper.

Verwarm de wraps zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de kip in mooie plakjes. Smeer elke wrap in met een flinke eetlepel knoflooksaus en verdeel dan de plakjes kip over de wraps. Vul de wrap met de zoete aardappelblokjes en linzen, en strooi tenslotte de stukjes dadel, geroosterde amandelen en fijngesneden munt over de gevulde tortilla’s.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden