ReceptTonkatsu

Tonkatsu, Japans gefrituurde schnitzel

Tonkatsu, gefrituurde schnitzel, komt uit de Japanse keuken. Ik heb vier lapjes varkensfilet gebruikt. Deze zijn wat dikker dan de ongepaneerde schnitzels.

Het recept komt uit het zojuist verschenen kookboek ‘Tokyo’. Het is een Japanse foodtour van Tim Anderson. Niet direct een kookboek voor beginners maar voor de liefhebber van de Japanse keuken is het een fijn boek met mooie afbeeldingen en verhalen over Japanse eetgewoonten en ingrediënten.

Ook staan er recepten in van de hier op foodfestivals verkrijgbare okonomiyaki, een goed gevulde pannekoek en takoyaki, poffertjes met inktvis die worden gemaakt in een speciale pan. De kuiltjes van die pan zijn dieper dan die van onze poffertjespan. In het kookboek las ik de tip om de Japanse poffertjes te maken in een muffinvorm in een oven van 240 graden. Keer de poffertjes regelmatig om ze rondom bruin te krijgen. Bij de tonkatsu serveerde ik gekookte noedels met sojasaus, sesamolie en een fijngesneden voorjaarsuitje.

Ingrediënten voor 4 personen:

• 400 gram varkenslende

• 1 theelepel zout

• 1 ei

• 1 eetlepel olie

• 2 eetlepels bloem

• 150 gram panko (Japans grof paneermeel)

• 1/4 spitskool

• tonkatsusaus

• olie om te frituren

Bereidingswijze

Bestrooi het vlees met zout en wrijf dit er goed in. Laat het vlees een uur rusten. Snijd de spitskool ragfijn en zet apart. Zet drie diepe borden klaar. Klop in een bord het ei met een eetlepel olie los. Hierdoor ontstaat een waterdichte laag rond het vlees en blijft het van binnen sappig. Leg in de andere borden bloem en panko. Haal de lapjes door de bloem, schud het overtollige eraf en leg ze dan in het eimengsel. Laat ze hier een paar minuten in liggen, zodat de bloem het ei opneemt en zo een soort lijm vormt. Haal ze dan door de panko. Zorg ervoor dat de schnitzels er goed en aan alle kanten mee zijn bedekt.

Verhit de olie tot 160 graden. Frituur de schnitzels één voor één. Laat ze in vijf minuten gaar en bruin worden. Haal uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Snijd de tonkatsu in reepjes van een halve centimeter. Zo kunt u ze makkelijk oppakken met eetstokjes. Leg ze op vier borden en geef de spitskool erbij. Serveer met gekookte noedels, op smaak gebracht met sojasaus en sesamolie. Garneer met voorjaarsui. Geef de tonkatsusaus (te koop in de supermarkt) er bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden