null Beeld

ReceptJoke Boon

Tompoucetaart

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Afgelopen zondag was mijn zoon Daniël jarig. Hij is mijn oudste en zoals elke moeder vind ik mijn kinderen de állerleukste.

Het was vreemd: ik ging als mezelf naar het ziekenhuis om te bevallen en toen ik een dag later thuiskwam was ik moeder. Het sneeuwde die dag, alles was bedekt met een wit poederlaagje, alsof de natuur mij wees op het nieuwe begin dat ik in mijn armen hield. Al snel verbaasde ik mij. Waar er bij het meest onnozele gebruiksvoorwerp een heel boekwerk aan instructies en uitleg zit, kreeg ik dat kind zonder dat alles. Natuurlijk vertelde de kraamhulp het een en ander. Maar als hij huilde deed ik soms, van de weeromstuit, gezellig mee. Ik wist het allemaal ook niet. Met vallen én altijd weer opstaan is hij nu 30 geworden. Het leek alsof ik hem gisteren kreeg, zo snel kan de tijd gaan.

Toen hij klein was kochten we af en toe tompoucen en dan aten we die samen, laagje voor laagje, op. Eerst het streepje slagroom, dan het roze laagje, het bladerdeeg koekje en dan de pudding, wat ikzelf het lekkerste gedeelte vond.

Onlangs zat ik te mijmeren waar de tijd gebleven was, en even later bedacht ik deze taart: een tompoucetaart. Ik maakte hem voor zijn verjaardag; hij at hem dit keer niet laagje voor laagje maar in zijn geheel. Kleine jongens worden man.

Ingrediënten voor 8-12 personen

• 1 ouderwetse vanillecake naar het recept van vorige week
Voor de pudding-laag:
• 250 ml romige soja- of havermelk
• 20 g custardpoeder
• 1 tl vanillepasta (kookwinkel) of het merg van 1 vanillestokje
• 20 g suiker
Voor het roze fondantglazuur:
• 20 g plantaardige boter, gesmolten
• 1 el bietensap (ik gebruikte het sap uit een vacuümpak voorgekookte bieten)
• 65 g poedersuiker
• eventueel: plantaardige topping of vegan slagroom-alternatief om te garneren

Bereiding

Voor de pudding: meng in een kommetje custardpoeder, suiker en 50 ml van de sojamelk tot een glad papje. Breng de overige 200 ml sojamelk met de vanillepasta of het -merg aan de kook. Voeg al roerend het custardpapje toe, laat terwijl u roert 3 minuten zachtjes doorkoken. Laat afkoelen tot handwarm.

Zet de cake op een taartschaal. Snijd de cake met een groot mes horizontaal doormidden. Leg de bovenkant voorzichtig opzij. Verdeel de pudding in een egale laag over de cakebodem. Zet de bovenkant er voorzichtig bovenop.

Roer het bietensap en de poedersuiker door de gesmolten boter en meng tot een roze fondant. Strijk met een (palet)mes in een egale laag uit over de bovenkant. Laat de taart in de koelkast opstijven.

Garneer elke taartpunt, voor het tompouce-effect, met een streepje plantaardige topping of vegan slagroom-alternatief.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden