Recept Tofu met broccoli en tahinsaus

Tofu met broccoli en tahinsaus

Beeld Colourbox

Ingrediënten voor 4 personen:

1 blok tofu van 375 g, uitgelekt, droog gedept en in rechthoekjes van 0,5 cm dikte gesneden
300 g zilvervlies- of basmati-rijst
Zonnebloem- of arachideolie voor het bakken
500-600 g broccoli
60 g hazelnoten. Bladpeterselie.

Voor de marinade:

3 el Japanse sojasaus
2 el (appel)-azijn
1 el sesam- of arachideolie
Zout
Peper
Volkorenmeel.

Voor de tahinsaus:

4 el tahin
1 teentje knoflook
Evt. stukje rode peper
1-2 tl citroensap
4-5 el water

Begin met de marinade. Klop in een brede kom een marinade van de sojasaus, azijn, sesamolie, zout en peper naar smaak. Laat de stukjes tofu hierin circa 20 minuten marineren. Schep tussentijds een keer om.

Breng de rijst met zoveel water dat dit een vingerkootje boven de rijst staat, aan de kook. Kook de rijst, afgedekt, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.

Doe de tahin, het geperste teentje knoflook, de eventueel heel fijn gesneden rode peper, het citroensap en iets zout in een mengkom. Roer er zoveel water door tot een mooie egale saus ontstaat. Proef af op smaak en zet apart.

Strooi 4-5 eetlepels volkorenmeel met een snufje zout op een groot bord. Neem de stukjes tofu met een schuimspaan uit de marinade en laat ze goed uitlekken. Bewaar de marinade. Paneer de stukjes tofu vervolgens door ze door het meel te wentelen en het overtollige meel eraf te schudden. Leg de gepaneerde stukjes tofu op een houten plank. Verhit 1-2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie in een koekepan met antiaanbaklaag. Bak de stukjes tofu in gedeelten op hoog vuur tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Keer ze om en bak de andere kant goudbruin. Leg de gebakken stukjes tofu op keukenpapier.

Kook of stoom intussen de schoongemaakte, in roosjes verdeelde broccoli, beetgaar. Bewaar de stengeldelen voor een bouillon of groentepureesoep.

Verwarm de achtergehouden marinade.

Verdeel de gekookte rijst over vier voorverwarmde borden. Leg de roosjes broccoli en de gebakken tofu erop. Schenk de warme marinade eroverheen en lepel de tahinsaus eromheen. Bestrooi met de fijngehakte hazelnoten en de fijngeknipte bladpeterselie en serveer direct.

Tip 1: Maak een dubbele hoeveelheid tahinsaus en serveer deze binnen een week bij bijvoorbeeld bloemkool met kikkererwten.

Tip 2: Kook een dubbele hoeveelheid rijst en vries de helft in voor een volgende keer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden