null Beeld

ReceptJoke Boon

Toast met doperwt-hangopcrème en geroosterde aubergine

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

In de ons omringende landen en Zuid-Europa heeft de lunch een heel ander karakter en andere waarde dan bij ons. Waar men elders uitgebreid de tijd neemt en geniet van een warm gerecht en mogelijk een glas wijn, zijn wij als nuchtere Hollanders toch een stuk soberder ingesteld. Boterhammen met kaas zijn de meest genuttigde lunch.

Het voordeel van een uitgebreidere lunch is dat de tijd die je er voor neemt wat meer afgebakend is dan een dinertje. Ook heb je erna nog tijd om het genuttigde te verteren. Een nadeel van uitgebreid dineren vind ik dat je met een (te) volle maag naar bed gaat. Ook drink je bij een diner makkelijk meer dan tijdens een lunch. Dat is meteen de reden dat ik hier een warm pleidooi wil houden voor het geven van een wat prominentere plek aan de lunch, zeker tijdens de kerstdagen. Budgettair gezien is het trouwens een slim idee om mensen voor een kerstlunch uit te nodigen. Minder uitgebreid dan een kerstdiner, zonder dat de nadruk op het budget ligt.

Als tweede recept in Boons budget kerstaanloop schotel ik u vandaag een heerlijk lunchgerecht voor dat u met een gerust hart uw gasten kunt voorzetten. Vooraf gegaan door een bordje soep (bijvoorbeeld het recept van volgende week) en met wat lekkers na heeft u een heerlijke lunch. U schenkt minder wijn en kunt daarna nog lekker wandelen of de sjoelbak van zolder halen.

De sandwich kunt u ook in kleinere porties opdienen: een half stuk toast als voorgerecht serveren of als geroosterde sneetjes stokbrood tijdens oud en nieuw.

Voor de hangop begint u wat eerder. U kunt de componenten goed voorbereiden, maar stel de toast wel op het laatste moment samen.

Ingrediënten voor 6 stuks toast

• 6 sneetjes brood, soort naar keuze
• 200 milliliter sojayoghurt
• 75 gram doperwt uit blik, pot, of diepvries (bij diepvries 5 minuten gekookt)
• ½ theelepel gedroogde oregano
• 30 gram zongedroogde tomaat uit een potje op olie
• peper en zout
• 1 aubergine (ca. 325 g) in blokjes van 1 x 1 cm
• 3 eetlepels olie uit pot van de tomaatjes
• 6 kerstomaatjes in vieren gesneden

Bereiding

Schenk drie uur van tevoren de yoghurt in een koffiefilterzakje dat u in een trechter of koffiefilterhouder zet. Laat in de koelkast uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden, en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Schep de aubergineblokjes om met de olie, peper en zout en verdeel over de bakplaat. Rooster 20 minuten in de oven goudbruin en gaar. Pureer de doperwt, de uitgelekte yoghurt, zongedroogde tomaat, oregano, peper en een snuf zout in een keukenmachine of met de staafmixer tot een fijne crème.

Rooster het brood tot het knapperig en bruin is. Verdeel de doperwtencrème erover, gevolgd door de aubergineblokjes, en schik er bij wijze van kerstversiering wat tomaatstukjes tussen. Dien meteen op.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden