null Beeld
Beeld

Koken metBas Robben

Tiramisu met Baileys

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Een van de grootste raadselen van deze tijd is waarom de kooktelevisie van Nigella Lawson nooit echt de vlucht heeft genomen die ze verdiende. In de jaren ’00 vergaapte ik mij aan de gulle schalen vol niet-bedrieglijk eenvoudige maar spectaculaire gerechten. Ze kreeg altijd vrienden op bezoek. Waar de meeste eetschrijvers het alleen op papier lukt, rollen de alliteraties bij Lawson moeiteloos van de tong.

Toen ik verhuisde naar een Zwolse studentenstudio moest ik mezelf leren koken en dat deed ik vooral door heel veel kookboeken te lezen. Kookvideo’s op YouTube waren toen nog niet echt een ding. En Lawsons boek Nigella Express kookte ik zowat van kaft tot kaft. Ik heb hem nu op schoot liggen en ik kan u zeggen: wat een vunzig boek. Overal spetters en aan elkaar plakkende pagina’s, ik heb het stukgekookt.

Er is een pagina die er bovenuit steekt: die van de tiramisu met Baileys, maar dan een beetje door mij aangepast. Het recept is simpel. in een kwartiertje klaar en laat puristische Italianen wit zien van woede. Maar het resultaat is iets waarin voor mij alles samenkomt. Koffie, zoet, romig, weelderig, bitter-esque. Alsof je onder een fleecedeken op de bank ligt met je handen rond een mok appel-kaneelthee, café noirs dichtbij hebt, een geurkaars flakkert en de serie Virgin River aanstaat.

Ingrediënten (voor 6 porties)

• 150 milliliter koude espresso
• 250 milliliter Baileys (of een ander merk Irish cream)
• 1-2 verpakkingen lange vingers
• 2 eieren
• 75 gram suiker
• 500 gram mascarpone
• 1 eetlepel cacao, voor het bestrooien

Bereiding

Begin één dag van tevoren met dit recept. Meng de espresso met 175 ml van de Baileys (dus niet alles) in een mengbeker.

Scheid één ei: breek het ei voorzichtig in het midden boven een vetvrije middelgrote kom en laat alleen het eiwit naar beneden vallen. Dit eiwit houd je apart. Hevel de eidooier heen en weer tussen de twee eierschalen zodat je alleen de dooier overhoudt. Doe de dooier in een middelgrote mengkom en voeg daar het tweede ei in z’n geheel aan toe, doe ook de suiker erbij. Klop dit mengsel met een keukenmixer tot een dik mengsel, dat duurt zeker drie minuten. Het moet als een soort lint van de klopper aflopen. Leg nu de mixer weg en gebruik een spatel om de overige 75 ml Baileys er samen met de mascarpone doorheen te mengen. Ja, proef maar, dit is nu al heel lekker.

Maak de kloppers van de mixer heel goed schoon en droog ze af. Klop het eiwit nu op tot het dik en schuimig is. Spatel dit door het mascarponemengsel, dat maakt het iets luchtiger.

Leg een eerste laag lange vingers in een brede rechthoekige (oven)schaal van ongeveer 2,5 liter. Breek eventueel wat lange vingers kleiner om de volledige bodem te bedekken. Schenk nu geduldig de helft van het espressomengsel over de koekjes, laat ze allemaal wat vocht opnemen. Dek af met de helft van het mascarponemengsel. Bedek opnieuw met een laag lange vingers, schenk de rest van het espressomengsel erover en dek dat af met de rest van het mascarponemengsel. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem een nacht opstijven in de koelkast.

Zeef er voor het serveren een beetje cacaopoeder boven.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden