ReceptCharlotte Kleyn
Thaise gevulde omelet
Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.
Waar komt een gerecht oorspronkelijk vandaan? Een veel gestelde vraag, waar maar zelden een sluitend antwoord op is. Zelden schreef men in het verleden over het dagelijks eten, dus is er weinig in de bronnen terug te vinden. Daarbij is de kans bij veel gerechten groot dat ze niet op één plek zijn bedacht en vervolgens door de wereld werden verspreid, maar dat mensen op verschillende plekken hetzelfde bedachten, omdat het zo logisch is.
Neem omelet. Miljoenen jaren eet de mens al eieren van wilde vogels, en later van gedomesticeerde dieren. Ze slurpten ze eerst rauw uit de schaal, en vanaf het moment dat het vuur, en later pannen, werden uitgevonden, zal het niet lang hebben geduurd voor iemand op het idee kwam de eieren los te klutsen en te bakken.
Nu, duizenden jaren verder, bestaan er versies van over de hele wereld. Franse snotty omelet, gebakken in veel boter. Italiaanse stevige frittata met groenten, kaas, of zelfs restjes pasta. Zoete opgerolde Japanse tamagoyaki. Perzische knalgroene kuku vol verse kruiden. Thaise khai chiao met vissaus of, gevuld, khai yat sai. In mijn versie bomvol groenten.
Ingrediënten (voor 2 personen)
• zonnebloemolie
• 2 knoflooktenen, in plakjes
• 2 lente-uien, in ringetjes (groen en wit gescheiden)
• 1 rode peper, in ringen
• 250 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
• 250 gram taugé
• vissaus, sojasaus, suiker
• 1 limoen
• 4 eieren
• handje koriander
Bereiding
Verwarm 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak de knoflook, het lente-uiwit en de rode peper 2 minuten. Doe de spruitjes erbij en bak op middelhoog vuur onder een deksel 10 minuten beetgaar, schep af en toe om. Doe de taugé erbij en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met een scheut vissaus, sojasaus, een snufje suiker en een kneep limoensap. Laat 1 minuut pruttelen en schep dan uit de pan.
Kluts de eieren los. Doe er een scheutje vissaus en het groen van de lente-ui door. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in dezelfde pan of een kleinere (voor een dikkere omelet) en schenk het eimengsel erin. Bak onder een deksel tot de bovenkant bijna gestold is. Schep het groentemengsel op één helft, vouw de andere helft van de omelet erover en bestrooi met koriander. Eet met rijst.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.