null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Terschellinger zandkoekjes met cranberry’s

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Met een oom en tante die al ruim vijftig jaar op Terschelling wonen is een bezoek aan het eiland één groot feest, want Flip en Lily kennen alle paden, bosjes, meertjes en eilanders. Ze namen me mee naar het clubhuis van duikteam Ecuador, waar een geborgen wrak als bar dient, en waar vitrines volstaan met opgedoken schatten en oude duikersattributen. Van een duikpak uit het begin van de vorige eeuw, kanonnen van 1700 tot de Tweede Wereldoorlog, kompassen, boeien, kabels en granaatscherven tot porseleinen kopjes, spaarpotten, tinnen lepels en flessen uit schepen die voor de Terschellingse kust vergingen.

Ook hun huis is een klein museum, vol opgedoken en gejutte voorwerpen – een strandjutter zoekt op het strand naar van boord geslagen goederenschatten, eeuwenlang een broodnodige bijverdienste voor arme eilanders. Tegenwoordig zijn er ook milieujutters die aangespoelde rotzooi van het strand verwijderen (de stichting leeft van donaties, dus schroom niet eens te kijken op demilieujutter.nl). Daar is Flip uiteraard ook bij betrokken, en dus togen we in de milieujuttersauto naar het Noordzeestrand om dat vrij te maken van handdoeken, dekens, netten, vuilniszakken vol plastic en meer. Door de dagenlange hevige oostenwind was het strand veranderd in een hobbelig duinlandschap en hotsten en botsten we vooruit.

Geïnspireerd op de reis en het strand maakte ik bij thuiskomst zandkoekjes. Zo al lekker, in een toetje met aardbeien en room nog meer. Echt Terschellings als u wat gedroogde cranberry’s door het deeg mengt, en cranberrysap door de slagroom. Of neem vlierbloesemsiroop en proef de lente op uw bord.

Ingrediënten

• 250 gram bloem
• 100 gram witte basterdsuiker
• ½ theelepel bakpoeder
• snufje zout
• 185 gram koude boter, in blokjes
• optioneel: 30 gram gedroogde cranberry’s, gehakt
• 400 gram aardbeien
• 200 milliliter slagroom
• 2 eetlepels cranberry- of vlierbloesemsiroop

Bereiding

Meng de eerste vier ingrediënten in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met uw vingertoppen tot kruimig deeg. Kneed vervolgens met uw handen tot compact deeg. Als u cranberry’s gebruikt, kneed u ze er nu door. Vorm tot een bal en pak in folie. Leg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg tot een halve centimeter dik uit op een met bloem bestoven werkblad en steek er met een uitsteekvorm koekjes uit. Geen vormen? Rol het deeg tot een staaf en snijd daar plakjes van, of maak balletjes en druk die tot cirkels. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, met genoeg ruimte tussen de koekjes. Zet 15 à 20 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze door de helft of in vieren. Verdeel over 4 kommen of bordjes. Klop de slagroom stijf en meng er de cranberry- of vlierbloesemsiroop door. Leg op elk bord wat slagroom en verkruimel er twee koekjes boven.

Bewaar overgebleven koekjes in een luchtdichte trommel.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden