null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Telo: een hartig tussendoortje

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Soms hebben we gewoon trek in iets hartigs tussendoor. Telo bijvoorbeeld. Dat is een frietje van cassave. In mijn lunchroom heb ik altijd voorgekookte cassave liggen, zodat ik voor wie dat wil snel een telo kan maken. Steeds meer supermarkten verkopen cassave: het is die bruine, ruwe wortelachtige knol. Vooral in Zuid-Amerika en Afrika behoort cassave tot het basismenu.

Cassave kan niet rauw gegeten worden, maar moet altijd eerst geschild en gekookt worden. Daarna vindt verdere bewerking plaats waardoor er zoveel toepassingen zijn: cassavepap, cassavechips, -koeken, -meel en dus ook -friet. Gefrituurde cassave heeft de beleving van een patatje.

In Surinaamse eethuisjes wordt telo veelal besteld met bakkeljauw, pindasaus of hete kip. Net als patat is telo neutraal van smaak, waardoor menig dipsausje er prima bij past. Omdat het nog altijd zomer is, maak ik er een simpel dipsausje bij.

Ingrediënten

• 750 gram cassave – of wat meer
• 1 theelepel zout
• frituurvet of ruim olie om in te frituren
• (zee)zout om te bestrooien
Voor het dipsausje:
• 300 gram goede, liefst zelfgemaakte, mayonaise
• 4 volle eetlepels chilisaus
• optioneel: enkele takjes koriander, fijngesneden

Bereiding

Breek de cassave voor aankoop om te zien of de wortelknol wit van binnen is. In een toko doen ze dat graag voor u, maar in de supermarkt moet u het zelf doen. Als de cassave bruin of zwart is, is deze niet geschikt voor consumptie. Het is jammer als u daar thuis pas achter komt.

Verwijder de bruine schil en het roze-oranje deel van de cassave. We willen het wit van de wortel hebben.

Breng in een grote pan water aan de kook met een theelepel zout. Leg de cassave op een snijplank en snijd hem in vier stukken. Afhankelijk van de grootte kookt u de stukken in 10 tot 15 minuten gaar maar niet zacht. U moet met een vork door de cassavestukken kunnen prikken zonder dat de stukken uit elkaar vallen. Giet af en laat de cassave een half uur aan de lucht drogen en afkoelen. Verhit de olie. Snijd elk cassavestuk in de lengte doormidden en verwijder de lange, stugge nerf in het midden. Snijd de grote stukken in dikke frieten en bak de cassave in porties goudbruin. Verwijder uit het vet en laat de friet uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout.

Meng de mayonaise met de chilisaus en optioneel de koriander, en serveer bij de gefrituurde cassave. Lekker op een zonnige middag in de tuin. Of zoals een gevleugelde tekst bij een cafetaria luidt: ‘Het is friet, dus geniet!’

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden