Liesbeth Maliepaard.Beeld Mark van der Zouw

KokenGroentesoep

Teamsoep voor de hele klas

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Je moet zorgen dat je niet bij het team van wassen of snijden zit, maar bij ­bereiden. Dat is het allerleukste! Dan mag je het echt koken. Én je mag ­zeggen wat iedereen moet doen. Én je kan mensen terugsturen! Deze blokjes zijn niet goed. Ga maar nog kleiner snijden.”

Pro-tips van mijn dochter. Vlak nadat ze heeft gehoord dat haar broertje binnenkort soeples heeft op de schooltuinen. Volgens haar is deze afsluitende les van het oogst­seizoen de allerleukste les ooit en proeft haar broer daar straks de allerlekkerste groentesoep ooit.

Daar moet ik bij zijn. Snel meld ik me aan als hulpmoeder en niet veel later mag ik met de zevendegroepers mee in de bus naar de schooltuinen. Jeuh! We worden verwelkomd door juf Petra. Ik heb haar nog nooit ontmoet, maar herken haar meteen van de verhalen: heel veel oorbellen en een prachtige roze hanekam. Ze had zo in Fortnite kunnen rondlopen. Maar gelukkig loopt ze hier tussen het groen en de kinderen.

In het soeplokaal staan de ingrediënten al uitgestald. Snijplanken en messen liggen klaar op onze tafels. De ­kinderen blijven er keurig af, want ‘een mes is vertrouwen’ heeft de juf al uitgelegd.

“Wat is groentesoep precies, jongens?”, start ze.

Kind: “Heet water, bouillon en groente.”

“En wat is groente?”

Ander kind: “Groente is eten … dat in de natuur groeit … en vitaminebron!”

“Planten!”, besluit een ander.

Juf Petra bespreekt alles wat in de soep gaat: mais (zaadjes), prei (bladen), auber­gine (vrucht), bleekselderij (stengel), knolselderij (knol), aardappel (ook knol), ui (bol), worteltjes (wortels). En dan ook nog boontjes, courgette, paprika, pompoen met acné en maggiplant.

De kinderen snijden ijverig alles in blokjes ‘zo groot als je vingernagel’ tipt de juf. Niet één vinger sneuvelt. En even later ­tovert ze al dat gezamenlijke snijwerk om tot een soep die echt iedereen lust.

Teamsoep (hoeveelheden al naar gelang de schooltuinoogst)

• mais
• prei
• aubergine
• bleekselderij
• knolselderij
• aardappel
• ui
• worteltjes
• boontjes
• courgette
• paprika
• pompoen
• maggiplant
• pak lettervermicelli

Bereiding

Breng in een gigapan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Schakel een groep kinderen in om alles te snijden. Schakel liefst ook een juf Petra in om die kinderen heel goed bij de les te houden. Alle groenten moeten in blokjes zo groot als een vinger­nagel, want dan zijn ze lekker snel gaar. Behalve de prei, die mag in ringen. En de mais, daar mogen ze de zaadjes afpulken en in de bak doen. Aardappel, pompoen en knolselderij moeten ze eerst schillen. Doe alles in een groot vergiet.

Schakel een andere groep kinderen in om de groenten af te spoelen. Breng het kokende water op smaak met voldoende bouillonblokjes. Voeg de groenten toe en breng weer aan de kook. Laat een paar kinderen roeren. Laat 10 minuten ­koken en doe er dan de vermicelli bij. Kook nog eens 10 minuten. Schep op en smul met z’n allen.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden