ReceptTaugé met schapenkaas

Taugé met schapenkaas

Beeld COLOURBOX

De 'Culinaire Encyclopedie' (ed. 1970) omschrijft taugé als volgt: 'De Indonesische benaming van de uitgelopen spruitjes van katjang idjoe'. Meer uitleg had de Nederlander niet nodig. Hij haalde immers tjaptjoi en loempia bij het Chinees-Indonesisch buurtrestaurant. Nu liggen de mungboonspruitjes in elke supermarkt. Gekoeld, want ze bederven snel. Je moet ze in kokend water blancheren om profijt te hebben van alle goede stoffen die erin zitten. Een uitvinding gedaan in het land van herkomst: vegetarisch India, waar bonen sinds mensenheugenis in hoog aanzien staan. In het Westen moest dat nog komen. Denk maar aan Bartje en de Franse 'Gourmand' Brillat Savarin, die een banvloek uitsprak over tuin- en witte boontjes. Beiden hadden nog nooit een mungspruitje gegeten. Hier met Hollandse schapenkaas vanwege de smaakcombinatie. Heeft u liever helemaal vegetarische kaas: neem dan Apetina Paneer, een Indiase kaas. Verkruimelen en wat zout erbij. Verder als hieronder.

Ingrediënten (voor twee personen):

100 g brede noedels

200 g taugé

2 eetl. (rijst)olie

1 rode ui, gesnipperd

1 teen knoflook, gesnipperd

peper, zout

150 g schapenkaas, geraspt

2 kleine kropjes little gem

Bereidingswijze:

De noedels volgens voorschrift op het pak in veel water koken. Laten uitlekken in een zeef.

De taugé wassen in een zeef, een minuut blancheren, daarna opnieuw in een zeef onder de kraan koud spoelen.

De olie verhitten; ui- en knoflooksnippers erin glazig fruiten, dan ook de taugé met peper en zout daarbij roerbakken. Naar het midden van de pan schuiven. Noedels eromheen. Daaromheen de gewassen, grofgesneden little gem. Alles bestrooien met kaas. Onder deksel net laten smelten.

Menusuggestie:

Vooraf: Omeletje in tomatensaus. Twee eieren loskloppen met ringetjes groen van bosui, korianderblad en zout. Boter smelten in een koekepan. Eiermengsel erin schenken, op flink vuur bakken tot de bovenkant droog is. Twee kanten over elkaar klappen, uit de pan nemen. Daarin 100 ml water met een eetlepel tomatenpuree en peper en zout in de pan warmen. Omeletje erin leggen. Warm houden.

Na: Lychees, vers of uit blik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden