ReceptTartines van de eekhoorn

Tartines van de eekhoorn

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX
Redactie

Poilâne is de wereldberoemde familienaam van drie generaties Franse broodbakkers die niet, zoals men wellicht zou verwachten, hun faam danken aan een bijzonder stokbrood, maar aan het recept voor volkorenbrood dat vader Pierre Poilâne in 1932 bedacht omdat hij ernstige bezwaren had tegen het sterk geraffineerde witbrood dat hij verontrustend populair vond worden. Het recept werd een groot succes.

Het bedrijf werd voortgezet door zijn zoon Lionel en, na diens vroegtijdige dood, door kleindochter, Appolonia, de toen pas 18 jaar oude dochter van Lionel. Poilâne heeft inmiddels vestigingen in Parijs en Londen. Particulieren kunnen via internet producten bestellen.

Verhit voor het eekhoorntjesgebakje het sinaasappelsap op laag vuur. Roer er de suiker en de gemalen hazelnoten door en blijf roeren tot de suiker is opgelost.

Zet de pan van het vuur, spatel de blokjes boter door het mengsel, doe het over in een kom en laat het mengsel, terwijl u het af en toe doorroert, afkoelen. Roer er vlak voordat het stijf begint te worden de gehakte hazelnoten door.

Doe het mengsel over in een brandschone, droge glazen pot en zet het enige uren in de koelkast om op te stijven. Besmeer er licht geroosterde sneden volkorenbrood (natuurlijk liefst gemaakt van deeg volgens het recept van Poilâne) mee.

Verhit voor de broodgebakjes met perzik de oven tot 180 ºC. Vet de bodem van een gratineerschaal in met boter. Leg er grote sneden brood (er moeten 3 halve perziken op passen) van ca. 1,5 dik in. Of snijd kleine boterhammetjes uit waar 1 halve perzik op past, en geef er 3 per persoon. Bestrooi ze direct met een dun laagje suiker en leg er de halve perziken met de snijkant en de holte van de pit naar boven op.

Leg in elke holte een klontje boter en een koffielepel basterdsuiker. Zet ze 45 à 60 minuten in de oven en houd ze vooral goed in de garen, want het brood mag niet verbranden. Serveer deze broodgebakjes met perzik lauwwarm.

Ingrediënten voor een pot beleg van 370 g:

1 dl vers geperst sinaasappelsap

20 g kristalsuiker

60 g gemalen hazelnoten

60 g boter, in blokjes gesneden

60 hazelnoten, grof gehakt

Gegratineerde broodgebakjes met perzik (voor 4 personen):

40 g boter + extra voor het invetten

kristalsuiker

3 perziken, geschild, gehalveerd en ontpit

40 g basterdsuiker

sneden brood

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden