null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Tarte tatin van bananen

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, daar heb ik die insteek-kalender waar ik vorige week over schreef niet voor nodig. Op een of andere manier staat 8 maart in mijn geheugen als Internationale Vrouwendag. Tegelijkertijd vraag ik me af wat ik voor deze dag in mijn column zal schrijven; u zult begrijpen dat ik deze column niet vandaag schrijf.

Ik schrijf deze column met op de achtergrond de wereldkampioenschappen afstanden schaatsen. Ik vind dat heerlijke televisie: spanning, enthousiast publiek (leve Thialf), verwachte en onverwachte successen. Daarnaast brengt het mij terug naar mijn kinderjaren; ik zat niet met een pagina uit de krant voor de televisie om de rondetijden bij te houden, ik stond op het ijs achter ons huis.

Tot mijn verbazing zie ik dat Claudia Pechstein deelneemt aan de 5000 meter. Allerlei vragen komen in mij op en gelukkig geven de verslaggevers gul antwoord: Pechstein is inmiddels 51 jaar oud, neemt sinds de allereerste WK afstanden in 2009 deel aan dit toernooi en won toen de 5000 meter. Een blik op Wikipedia leert me dat ze op dit toernooi in totaal 27 medailles heeft geoogst. In gedachten maak ik een diepe buiging voor deze topsporter en vraag ik me af welke brandstof kan helpen om tijdens die 5000 meter-wedstrijd goed te presteren. Ik kom uit bij een tarte tatin van bananen. Ook als u geen 5000 meter gaat schaatsen, is dit voor bijvoorbeeld een stevige wandeling een prima basis.

Ingrediënten

• 4 grote rijpe bakbananen (als u die niet kunt vinden, dan gewone bananen)
• rasp en sap van 1 limoen
• ½ theelepel vijfkruidenpoeder
• 1 theelepel (Surinaamse) rum
• 175 gram basterdsuiker
• 60 gram ongezouten boter, in blokjes gesneden
• 1 eetlepel boerenjongens, uitgelekt
• 1 pak bladerdeeg uit het koelvak van circa 270 gram
• bakblik van 30 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bananen en snijd ze in dikke lange schuine plakken. Meng limoenrasp, -sap, vijfkruidenpoeder en rum erdoor. Verhit de basterdsuiker in een steelpan op laag vuur totdat de suiker smelt. Niet roeren! Verhoog het vuur tot middelhoog zonder te roeren totdat de suiker een lichte karamelkleur krijgt. Neem van het vuur en roer blokje voor blokje de koude boter door de karamel.

Giet over in het bakblik en schik de bananen dakpansgewijs in het blik. Strooi de boerenjongens erover en leg het bladerdeeg erop. Druk aan en snijd overhangend deeg weg. Let op: deeg krimpt tijdens het bakken. Bak in ongeveer 25 minuten goudbruin. Laat de taart 20 minuten afkoelen alvorens u deze op een groot bord stort. Lekker met een bol ijs of crème fraiche met wat (Surinaamse) rum.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden