null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Taro soep

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Wandelend door de stad valt het ons op dat veel ondernemers stoppen met hun onderneming. Het restaurant op de hoek stopt vanwege hoge energieprijzen en gebrek aan personeel, mijn favoriete leverancier van Surinaamse groenten en roti-plaat kan geen opvolger vinden, de slijter gaat de stad uit omdat de nieuwe huur op deze locatie niet meer is op te brengen, en de keurslager sluit zijn deuren omdat klanten massaal lijken te kiezen voor lagere prijzen bij de supermarkt aan de overkant – en wellicht kiezen zij ook voor minder vlees in het algemeen.

Daartegenover zie ik wekelijks rijen staan bij Instagram-favorieten als een vegan-bakker, de tosti-zaak die tosti met kimchi verkoopt, en bij diverse bubble tea-hotspots. Enkele maanden geleden maakte ik kennis met bubbelthee en leerde dat er ook een variant is die gepureerde taro bevat. Taro is in de Surinaamse keuken bekend als Chinese tayer. Het is een kleine knol met een zoetige, aardse smaak die wit, grijsbruin of paars van kleur kan zijn. Net als een aardappel kunt u taro koken, bakken, roosteren en frituren.

Vandaag kook ik de taro in een soep. Lekker als lunchgerecht of als maaltijd met een aanvullend kommetje kleefrijst. Nog een tip vooraf: doe de kruiden (piment, kruidnagels, laurierblad) in een groot thee-ei. Dan kunt u deze voor het opdienen gemakkelijk verwijderen.

Ingrediënten

• 1 eetlepel neutrale olie
• 1 ui, in ringen gesneden
• 400 gram soepgroenten
• 1 tomaat, ontzaad en in blokjes gesneden
• 4 takjes selderie, blad en steel fijngesneden
• 4 pimentkorrels
• 4 kruidnagels
• 1 laurierblad
• 500 gram taro
• 1 madam-jeanette peper, gaaf
• 1 of 2 bouillonblokjes naar smaak
• 400 milliliter kokosmelk

Bereiding

Verhit de olie en roerbak ui, soepgroenten en tomaat gedurende 1 minuut. Blus af met 2 liter koud water. Breng aan de kook, voeg de selderie, pimentkorrels, kruidnagels en laurierblad toe en verlaag het vuur. Kook ongeveer 20 minuten.

Schil ondertussen de taro, snijd in blokjes en voeg toe. Voeg na 20 minuten de peper toe. Toets na nog eens 10 minuten of u met de achterkant van een lepel de taro stuk kunt drukken; dan is de taro gaar. Neem de pan van het vuur en roer de kokosmelk erdoor.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden