null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Surinaamse pindasoep met tomtom

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Donderdag vieren we feest: dan is het 46 jaar geleden dat Suriname een onafhankelijke republiek werd. Op deze nationale feestdag wordt er volop gegeten en gedronken, maar een écht typische maaltijd voor deze dag ken ik niet. Dus grijp ik terug op een gerecht dat met mijn voorouders meegekomen is uit West-Afrika: pindasoep.

Om de onafhankelijkheid van Suriname te vieren, organiseer ik sinds een paar jaar een grote Surinaamse kookworkshop. Bij de eerste editie stond deze pindasoep met tomtom (banaanballetjes) op het menu. Een vriendin van lang geleden had zich aangemeld en ze wilde graag deze soep maken om haar kookrepertoire uit te breiden. Ze maakte een heerlijke soep, maar wat ik nog fijner vond om te horen; het maken van deze soep had haar troost gegeven. Het had haar gedachten losgemaakt van de moeilijkheden die ze in haar leven had en het koken had haar blij gemaakt. Ik kan je vertellen: de eters van deze soep konden haar blijdschap proeven.

Hoewel je in Paramaribo vooral pindasoep vindt met kip, zoutvlees en soms zelfs knakworstjes, geef ik je hier een vegetarische variant. Vind je toch dat er vlees in moet, voeg dan 400 gram gesneden kip(filet) en 75 gram ontzout zoutvlees aan de bouillon toe.

Fijne Srefidensi Dey!

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 eetlepel zonnebloemolie
• 1 grote ui, gesnipperd
• 1 tomaat, ontzaad en in blokjes
• 2 liter groentebouillon
• 5 pimentkorrels
• 2 laurierbladeren
• 4 takken selderie
• 1 pot pindakaas (700 g)
• 1 madame-jeanette peper, gaaf
• 100 gram taugé, bruine wortels verwijderd

Optioneel: tomtom
• 2 groene bakbananen, gepeld
• 2 gele bakbananen, gepeld

Bereiding

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui bruin. Bak de tomaat ongeveer 1 minuut mee. Blus af met de bouillon. Voeg de pimentkorrels, laurier en selderie toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep minimaal 15 minuten zachtjes doorkoken.

Los de pindakaas op in 2 soeplepels hete soep. Schenk de pindakaas in de soep en kook nogmaals 15 minuten. Kook de gave madame-jeanette peper 10 minuten mee. Verwijder de peper aan het steeltje of met een lepel. Let erop dat de peper niet kapotgaat!

Kook de gepelde bananen in ruim water in ongeveer 15 minuten zacht. Prak ze fijn terwijl ze nog warm zijn en maak van de geprakte banaan balletjes, formaat pingpongbal.

Voor het serveren: leg de madame-jeanette peper op een bordje, voor wie straks wat extra pit in zijn soep wil. Verdeel de taugé en de tomtom over de borden en schep de pindasoep erin. Kijk om je heen naar de gelukzalige gezichten als de eerste happen genomen zijn.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden