null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Surinaamse Pastei

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Jarenlang is mijn moeder actief geweest in de EBG kerk in Zaanstad. Ze was voorganger, wat betekende dat ze geregeld de dienst leidde. Ik heb veel teksten voor de dienst mogen typen en ik heb vaak vol trots op de eerste rij haar liedkeuze uit volle borst meegezongen.

Maandagen stonden in het teken van de gebedsgroep. Mijn vader, moeder, tante Sis en andere gelovigen kwamen samen om een door mams gekozen Bijbeltekst te bespreken. Steevast onderdeel van die bijeenkomsten waren de nabesprekingen: iets lekkers te eten. Ik heb met bewondering naar die groep gekeken omdat de verbinding zoveel meer was dan die maandagochtenden. Door dik en dun steunde men elkaar. Vreugde en verdriet werd volop gedeeld en altijd verbonden door goed en veel eten.

Door de hernieuwde covidmaatregelen, zal menig gebedsgroep een fysiek samenzijn uit moeten stellen. Vandaar dat ik deze week Surinaamse pastei maak: zie het als verbinding-op-afstand. Voor het gemak gebruik ik voor dit ovengerecht roomboterbladerdeeg. Een grote schaal is ruim voldoende voor 4 personen maar u kunt er ook 20 pasteitjes van maken.

Ingrediënten

• 2 kipfilets
• 1 pimentkorrel
• 2 kleine tenen knoflook, geperst
• 1 tak selderie
• 4 bouillonblokjes
• ½ theelepel zwarte peper
• 1 zak gemengde worteltjes en doperwten, diepvries
• 2 pakken bladerdeeg
• 4 eieren
• 6 augurken, normale
• 3 eetlepel zonnebloemolie
• 1 ui, gesnipperd
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 blik mais, 150 g, uitgelekt
• 1 theelepel kappertjes
• zout en peper
• 1 theelepel suiker (optioneel)

Bereiding

Doe de kip in een laagje water met pimentkorrel, 1 teen knoflook, selderie, 2 bouillonblokjes en zwarte peper. Kook ongeveer 25 minuten. Ontdooi ondertussen de worteltjes en doperwten, en bladerdeeg, en kook 3 eieren in 10 minuten hard.

Als de kip gaar is snijdt u die in kleine stukjes. Snijd daarna de worteltjes in plakjes. Bewaar apart.

Verhit in een ruime pan de olie. Fruit de ui en 1 teen knoflook glazig, voeg tomatenpuree toe. Bak de kipfilet 4 minuten mee en voeg een royale draai van de pepermolen toe. Voeg de wortel, doperwten, mais, kappertjes en 2 verkruimelde bouillonblokjes toe en bak 4 minuten. Roer goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en eventueel suiker. Laat het mengsel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de hardgekookte eieren en augurken in pakjes. Neem een ovenschaal en smeer rijkelijk in met boter. Maak van driekwart van het bladerdeeg een bodem in de schaal en leg de vulling erop. Daarna de gesneden augurk en dan de plakjes ei. Dek af met het overgebleven bladerdeeg en vouw de randen om. Klop het laatste ei los en smeer het deeg ermee in. Bak in ongeveer 45 minuten goudbruin.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden