null Beeld
Beeld

ReceptJan E. Mons

Spruitjesschotel voor spruitjeshaters

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer is opgestuurd naar recepten@trouw.nl

In onze familie was het eten van spruitjes lange tijd not done. Deze bittere groente stond bij niemand op het menu. Spruitjes zijn in de loop der jaren een stuk minder bitter geworden en worden als zeer gezond aangeprezen. Reden om eens te kijken of met een nieuwe bereiding het eten van spruitjes nieuw leven kon worden ingeblazen.

Na wat kokkerellen en proeven is jaren geleden het hieronder staande recept tot stand gekomen. Zo goed als de hele familie is inmiddels om: deze eenpans-spruitjesschotel is met alledaagse ingrediënten eenvoudig te bereiden en zeer smakelijk. Zelfs de jongste kleinkinderen eten hier zonder protest graag van mee.

Via vrienden is het recept tot in Zwitserland verspreid en valt ook daar erg in de smaak. Het leuke aan dit recept is dat zonder smaakverlies ook een vegetarische bereiding mogelijk is (met vegetarische spekreepjes en dito rookworst). Bovendien een recept met veel groenten, zeker als desgewenst wordt gekozen voor het gebruik van zoete aardappels.

Ingrediënten

• 500 gram spruitjes
• 250 gram knolselderij
• zout/peper naar smaak
• 2-3 theelepels Provençaalse kruiden
• 1 ui
• 25 gram boter of margarine
• 100 gram magere spekreepjes
• 450 gram (zoete) aardappelblokjes (diepvries of zelf bereiden)
(bij flinke eters: ga uit van 600 gram blokjes)
• 1 rookworst 250 gram
• kaassaus 250 ml (uit pakje of op basis van kookroom: zie bereiding)
• 100-200 gram geraspte belegen of oude kaas

Bereiding

Maak de spruitjes schoon, schil de knolselderij en snijd die in blokjes. Kook de spruitjes met de blokjes knolselderij in 10-15 minuten beetgaar in ruim kokend water met zout. Laat de groenten uitlekken. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de spekjes in ca. 5 minuten uit, voeg daarna de gesnipperde ui toe en laat die gaar maar niet bruin worden. Schep de aardappelblokjes door het spek-ui-mengsel, voeg de Provençaalse kruiden toe, meng alles goed door elkaar en bak het geheel nog 5 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Bij het zelf maken van de aardappelblokjes: schil 500 gram aardappels en snijd in kleine blokjes; kook in 10-15 minuten beetgaar.

Snijd de rookworst in plakjes en meng die door de spruiten en knolselderijblokjes. Vet een ovenschaal goed in. Schep het spruitjesmengsel in de ovenschaal en dek dit af met het aardappelmengsel. Maak de kaassaus volgens de aanwijzingen op het pakje of neem 250 ml kookroom en breng die bijna aan de kook. Meng dit vervolgens met kleine beetjes geraspte kaas net zolang tot alle kaas is gesmolten en een romige, niet te dikke kaassaus ontstaat.

Verdeel de kaassaus over de inhoud van de ovenschotel en strooi (de rest van) de geraspte kaas over de gevulde ovenschaal totdat alles is bedekt. Laat de schotel in 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden goed heet en goudbruin worden. Zo nodig de ovenschaal tussentijds afdekken met een deksel of aluminiumfolie om het verbranden van de kaas te voorkomen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden