null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Spruitjes met pomelo

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Het is geen geheim dat ik een groot fan van Yotam Ottolenghi ben. Allereerst omdat zijn recepten mij altijd verrassen. Soms vroeg ik mij af of zijn combi's echt lekker zouden zijn. Geloof me, het is altijd lekker. Daarnaast kloppen zijn recepten én zijn zijn boeken inmiddels een tijdlijn geworden van gebeurtenissen in ons leven. Ik maak namelijk aantekeningen in mijn kookboeken. Op zoek naar een recept, werd ik eraan herinnerd dat ik voor de 50ste verjaardag van Marieke kweeperen met lamsgehakt en koriander heb gemaakt, of op 28 mei 2015 voor mijn vader – een man voor wie een maaltijd zonder vlees geen maaltijd was – mejadra met versgebakken uitjes en yoghurt. Menig kookworkshop heb ik afgesloten met Ottolenghi’s meringuerol, een superdessert dat onervaren bakkers deed glimmen van trots.

Deze tijd van het jaar is spruitjes met pomelo weer mijn favoriet. Pomelo heeft een heerlijk zoet citroenachtige smaak. Het is een kruising tussen een grapefruit en een pompelmoes. Als u voor het eerst met de pomelo aan de slag gaat: schrik niet van de dikte van de schil. Yotam dient de spruitjes op als salade. Ik eet ze lekker warm met ovengebakken zoete-aardappelfrietjes. U houdt waarschijnlijk pomelo-siroopmengsel over. Bewaar dat in een schoon potje. Heerlijk bij stamppot, witlofsalade, suddervlees of door de yoghurt.

Ingrediënten voor 4 personen

• 100 gram fijne kristalsuiker
• 2 kaneelstokjes
• 5 steranijs
• 3 eetlepel citroensap
• 300 gram pomelo, of grapefruit
• 600 gram spruitjes, schoongemaakt
• 250 gram sjalotten, gepeld
• 5 eetlepels olijfolie
• bosje koriander, optioneel
• zout en zwarte peper

Bereiding

Doe suiker, kaneel, steranijs met 100 milliliter water in een steelpan. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en roer 1 eetlepel citroensap door de siroop. Laat afkoelen. Snijd de pomelopartjes in drieën en doe in een schaal. Giet er de afgekoelde siroop over en marineer tot gebruik.

Verhit de oven op 220 graden.

Breng in een grote pan water met een draai van de zoutmolen aan de kook en kook de spruitjes en sjalotten er 2 minuten in. Giet af en spoel kort onder de koude kraan. Dep ze droog en snijd sjalotten en spruitjes doormidden. Doe alles in een kom met 3 eetlepels olijfolie, ½ theelepel zout en een draai van de pepermolen. Meng door elkaar en spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in 20 minuten goudbruin en beetgaar. Doe spruiten en sjalotten in een kom, voeg wat van de gemarineerde pomelo, 2 eetlepels olijfolie, citroensap, koriander en desgewenst nog wat zout toe. Nu weer mengen en dan uitserveren. Zet de pomelomarinade op tafel voor wie er geen genoeg van kan krijgen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden