null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Spread of galettes van tuinbonen

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Wij willen nog weleens ageren tegen het koolhydraatarme dieet. Het dieet zelf kan daar niks aan doen. Het komt door de mensen die erin doorslaan. Het doel, afvallen, vinden wij zeer loffelijk. En als het lukt om af te vallen is dat op zich absoluut fijn.

Maar wat eet je als je praktisch geen koolhydraten mag? Eiwitten en vetten. En vaak zijn dat de verkeerde vetten, namelijk verzadigde, die je vooral in vlees en in zuivel aantreft. En daar slibben je aderen van dicht. Zelfs die geweldige peulvruchten zijn bij een streng koolhydraatarm dieet verboden. We schrijven ‘streng’, want er zijn meerdere versies. Een van die lijkt op het – door ons dus aangeprezen – mediterrane dieet, met circa 35 procent aan koolhydraten. Waarbij je geen suikers eet en veel volkoren producten. Maar duik je onder de 10 procent koolhydraten per dag – het zogeheten ketogene dieet – dan moet je wel heel veel eiwitten tot je nemen om nog een beetje overeind te blijven. En veel eiwitten zijn weer slecht voor je nieren. Noten zijn een bron van eiwitten en goede vetten. Maar daar wil je ook niet te veel van eten, want dan kom je juist aan. Verder je moet bij een ketogeen dieet ontzettend goed opletten of je wel genoeg vezels en vitamines binnenkrijgt. Dus! Geef ons maar het mediterrane eetpatroon. Probeer daarbij zo min mogelijk arme koolhydraten (suiker, witte pasta enzovoort) te consumeren.

Vandaag een voorbeeld dat niet past binnen een ketogeen dieet, want teveel koolhydraten (wel complexe!), maar dat je toch waarachtig niet kunt weerstaan, want hoera, verse tuinboontjes! Tranentrekkend lekker.

Ingrediënten

• 350 g verse tuinbonen in de schil
• 1 knoflookteen
• 30 g pecorino of Parmezaanse kaas
• flinke handvol muntblaadjes
• zwarte peper
• extra vergine olijfolie

Bereiding

Tja, het is even een klus, maar je wordt er wel zen van: de tuinbonen doppen. Dan ben je meteen van al je wratten af, zei onze oma altijd (de binnenkant van de peul zou daar goed tegen zijn).

Kook de boontjes gaar. Afhankelijk van de grootte kan dat in een minuut of 6 al het geval zijn. Zodra u ze kunt beetpakken zonder brandblaren te krijgen, haalt u het velletje eraf. Bij de allerkleinste exemplaren is dat niet nodig. Zonder velletje zijn ze dubbel gedopt en o zo zacht. Prak ze samen met de ultrafijn gesnipperde knoflook, de geraspte kaas, de fijngesneden muntblaadjes en veel peper. Op een dikke snee geroosterd volkorenbrood met een plens mooie olijfolie: zalig!

Of maak er galettes van. Dan moet u de spread wel iets steviger maken, bijvoorbeeld met een eetlepel bloem. Dat zijn dan functionele arme koolhydraten, zeg maar. Maak er niet te grote schijfjes van, haal ze even door de bloem en bakken maar! Natuurlijk in plantaardig vet: rijst- of gewone olijfolie.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden