null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

ReceptNasi

Spontane nasi-les: rijst met kruidenmengsel naar eigen smaak

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard

Vanavond eten we pom. De heel goed gelukte zelfgemaakte pom die ik nog in de vriezer heb staan. Die pom komt erg goed uit, want ik heb vandaag veel werk en geen tijd voor boodschappen. Dus terwijl ik de laatste hand leg aan de presentatie die af moet, stoom ik pandanrijst. Daarna hoeven alleen nog de ingemaakte mustard greens op tafel. Deze verslavend lekkere lang houdbare groente van de toko heb ik de laatste tijd altijd in huis voor dit soort noodgevallen. Alles – tralala! – onder controle dus. Potje ‘Maureen’ (de home ­made topsambal die ik altijd krijg van een vriendin) erbij, wat stukken komkommer en wortel voor de kinderen, en we kunnen aan tafel.

Dochter schuift enthousiast aan. “Yesss pom!” Haar lievelings. Zoon is allesbehalve enthousiast. Pom is niet zijn ding. Omdat ik er zelf zo dol op ben, kan ik dat bijna niet ­geloven en hoop ik elke keer weer op een wonder. Helaas voltrekt zich dat ook vandaag niet. Daar zit hij dan met een enorme berg doodsaaie witte rijst.

“Mam, mag ik het zelf lekker maken?” vraagt hij. “Ja hoor, dat is goed.” Terwijl ik van m’n pom geniet, zie ik hem potjes ­kruiden uit de kast halen. “Ik ga mijn eigen kruidenmengsel maken”, zegt hij.

Hij opent potje na potje. Wat lekker ruikt, gaat in de vijzel: Indiaas currypoeder, korianderzaad, chilivlokken, kaneel en een heel klein beetje gedroogde basilicum, want dat ruikt ook zo goed. Hij stampt het even. “Kan dit zo bij de rijst mam?” Mijn pom is op, dus ik schiet te hulp.” Kom, je krijgt ­nasi-les.” We snijden ui, hakken knoflook, raspen gember, bakken rijst en brengen alles op smaak. Op zíjn smaak.

Even later zit hij heel tevreden aan zijn eigen nasi. “Mam, mag ik morgen weer met je koken?”

Nasi van mijn zoon

Ingrediënten (voor 2 personen)
• 3 el neutrale olie
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 1 ui, fijngesnipperd
• 2 cm verse gember, geraspt
• kruidenmengsel naar smaak: wat ­chilivlokken, kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, kaneel, Indiaas ­currypoeder, sambal (doe maar geen basilicum)
• 3 lente-uitjes, in dunne ringen
• 2 wortels in kleine blokjes (of andere groente die je overhebt: kool, taugé, paksoi, paprika, prei)
• 200 g rijst
• 2 el ketjap manis
• 1 el sojasaus
• 2 eieren
• 1 klein bosje koriander, grof gehakt
• 2 el gebakken uitjes/gebakken ­knoflook (toko)
• Eventueel uitbreiden met: restjes vlees in kleine blokjes, blokjes tempé en/of gedroogde garnaaltjes

Bereiding

Verhit de olie in een grote hapjespan met anti-aanbaklaag. Bak ui en knoflook glazig en voeg gember toe. Bak kruidenmengsel, wortel en lente-ui een minuutje mee. Doe de rijst erbij en roerbak twee minuten op hoog vuur. Voeg ketjap en soja toe en roerbak nog drie minuten tot de rijst door en door gekleurd en goed heet is. Schuif aan de kant in de pan, en bak in het vrijgekomen deel twee eieren. Maak de dooiers kapot en roer ze in stukken. Meng dit door de rijst. Serveer met koriander en gebakken uitjes/knoflook.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden