null Beeld
Beeld

Koken metCharlotte Kleyn

Spitskool in pindakokossaus

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Onschuldig begon ik de ochtend met het zoeken naar vroege referenties naar pindakaas in de Nederlandse keuken. In Recepten van de Rotterdamsche Huishoudschool uit 1918 lees ik bijvoorbeeld hoe je zelf ‘pinda-kaas’ maakt door pinda’s door de vleesmolen te halen.

Maar dan stuit ik op een recept in een Allerhande uit 1957 dat me een flinke giechelbui bezorgt. Komt-ie: Wentel bananen in sinaasappelsap en smeer ze in met pindakaas, schik ze op een bord met slabladeren en overgiet met een saus van mayonaise en geklopte slagroom. ‘U vindt het maar een vreemde combinatie? Het is een voorbeeld van een typische Amerikaanse salade.’

Minder stuitend is een artikel van een jaar eerder. ‘Pindakaas, bron van energie’ is de kop, erin staat een ingezonden recept voor gadogado. Wel anders dan de echte Indonesische versie. Je begint wederom met een bord met slabladeren. Daarop: plakjes gekookte aardappelen, goudbruin gebakken uien, plakjes tomaat, hardgekookte eieren en eroverheen een ‘heerlijk pindasausje’ van boter of margarine, pindakaas, sambal oelek, zout, suiker, azijn en melk. Opdienen met kroepoek en eventueel stukjes gebakken ‘bonenkoek’, waarmee tempeh, gefermenteerde sojabonen, werd bedoeld.

Ook ik grijp naar de pot pindakaas voor mijn spitskoolcurry. Geen koemelk, maar kokosmelk mag erbij, en lekker veel peper, knoflook en gember. Verwarmend, gezond, makkelijk: een ideaal januarirecept. Het is ook heel makkelijk aan te passen: gebruik kikkererwten in plaats van aardappel, neem gedroogde chili of sambal in plaats van verse rode peper, breng extra op smaak met sojasaus, vissaus of trassi, en/of strooi er op het laatst wat pinda’s door.

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 spitskool
• 4 eetlepels zonnebloemolie
• 2 uien, in stukken
• gember à 4 centimeter, fijngehakt
• 4 knoflooktenen, fijngehakt
• 1 of 2 rode pepers, in ringetjes
• 4 aardappelen, in blokjes
• 4 eetlepels pindakaas
• 400 milliliter kokosmelk
• 3 verse limoenbladeren (diepvries bij de toko), optioneel
• rasp en sap van 1 limoen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de spitskool, verwijder het hart en snijd de kool in dikke repen. Verdeel over een met bakpapier bekleed ovenplateau en meng met 2 eetlepels zonnebloemolie en wat zout. Zet 20 minuten in de oven tot de kool een mooi kleurtje heeft, schep tussendoor een keer om.

Verwarm de overige olie in een braadpan en bak er de uien op middelhoog vuur in tot glazig, in ongeveer 10 minuten. Voeg de gember, knoflook, peper en aardappels toe en bak 5 minuten mee. Doe de pindakaas in de pan, schep goed om en voeg dan de kokosmelk en limoenbladeren toe. Laat zachtjes afgedekt koken tot de aardappel zacht is, voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt. Voeg, zodra de aardappel gaar is, de spitskool, rasp en sap van de limoen toe en schep goed om. Breng op smaak met zout.

Eet met pandanrijst.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden