null Beeld

ReceptJoke Boon

Spinaziequiche met amandelen

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Misschien kent u het: spanakopita; knapperig deeg gevuld met spinazie, feta, pijnboompitten en een saus van room en ei. Het is een Grieks gerecht dat traditioneel met flinterdun filodeeg wordt gemaakt. Jarenlang kon ik mijn dochter Eva geen groter plezier doen dan mijn versie van die taart voor haar te bakken. Totdat ze vegan ging eten, toen verdween de taart uit beeld. Vorige maand was ze ouderwets een weekje thuis. Een ‘tussenstop’ tussen twee van haar reizen in. Ze was een maand in Turkije om te klimmen en zat daar ten tijde van de aardbeving. Die maandag, de dag van de aardbeving stond ik doodsangsten uit, totdat bleek dat ze veilig was en ver weg van het getroffen gebied zat. Maar voor heel even had ik een glimp gevoeld van de doodsangsten en gekmakende ongerustheid die de mensen daar al dagen en weken voelen.

Tijdens dat weekje dat ze thuis was vervielen we al snel weer in oude patronen. Ik koesterde – mede door die aardbeving nog meer dan anders – dat ze veilig en wel teruggekeerd was. We dronken samen koffie, kletsten, wandelden, keken een romcom en ik kookte al haar verzoeknummers. Toen kwam de spinazietaart weer ter sprake. ‘Zou je daar niet een vegan-versie van kunnen maken?’ Ik dook de keuken in en haar verzoek bleek een leuke uitdaging. Eenmaal uit de oven leek de taart wel wat op de oude vertrouwde versie. Hij bleek ook erg lekker te smaken. Zo lekker dat zij en haar vriend samen de taart, die ik voor 4 personen had bedacht, opaten. Een beter bewijs dat een recept geslaagd is kun je niet krijgen.

Ingrediënten voor 2-4 personen

• rol koelvers vegan bladerdeeg (tante Fanny, supermarkt)
Vulling:
• 450 g grof gesneden diepvries bladspinazie ontdooid
• 80 gram zongedroogde tomaatjes op olie uitgelekt, in stukjes
Saus:
• 200 g tofu
• 150 ml romige kokosmelk
• 2 eetlepels grove mosterd
• peper en zout
• 2 eetlepel edelgistvlokken (supermarkt, bio-winkel)
• 30 g amandelschaafsel

Bereiding

Verwarm oven voor op 180 graden, vet een springvorm van 24 cm in. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Doe de spinazie in een zeef en druk er – eenmaal ontdooid – zoveel mogelijk vocht uit. (dat vocht kunt u voor een soep gebruiken)

Breek de tofu in stukken en pureer met de kokosmelk, mosterd, edelgistvlokken en peper en zout tot een dikke romige saus. Schep de tomaatjes en de spinazie erdoor en schep dit in de springvorm. Strijk de bovenkant glad. Bestrooi met amandelen en bak in het midden van de oven in 45-50 minuten bruin, krokant en gaar.

Snij de taart in punten en serveer er een frisse salade naast waaraan u wat peulvruchten : kikkererwten, linzen of een bonensoort aan toevoegt voor wat extra eiwit.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden