null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Spies Onwies

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Een heuse Twentse titel boven een bijdrage van ons, het mot niet gekker worden, zou u kunnen denken. Maar: verloochen nooit je afkomst! Opnieuw zo’n wijze boodschap van ons, ditmaal op deze maandagmorgen.

Vroeger, toen wij in Twente nog naar allerlei lokale evenementen gingen, was onze favoriete snack de ‘Spies Onwies’. Wij vinden dat een bijzonder grappige woordspeling. Deze is vrij lastig naar hoogbeschaafd Nederlands om te zetten, en zeker op rijm, maar u begrijpt ’m zo ook wel. Vooruit, we geven grif toe dat we niet altijd een hoogstaand gevoel voor humor hebben. Maar samen met onze broer zitten we daarin wel op één lijn, dus we lachen heel wat af. Annemieke kreeg ooit in een interview de vraag wat zij onmisbaar in het leven vond. Ze antwoorde daarop: ‘Humor’. Het allerleukst vinden wij natuurlijk Herman Finkers: ‘Slechts 2 garnalen voor 3,95’, en meer van dat soort grappen. Briljant.

Terug naar de Spies Onwies: het staat ons niet meer scherp voor de geest, maar het zou zomaar kunnen dat deze spies uit zwartgeblakerd vlees van de barbecue bestond. Wij maken onze eigen versie, met bietjes. En halloumi. Dit laatste is zo ongeveer de enige kaas die je fatsoenlijk kunt bakken (de Indiase paneer daargelaten, maar die is helemaal niet gemakkelijk verkrijgbaar).

Met daarbij meteen de aantekening dat we halloumi eigenlijk een zwaar overschat product vinden. Het etiket ‘gezond’ mag het al helemaal niet dragen, want vol verzadigd vet en het ís me toch een partij zout. Maar gut, wat een goeie combinatie met die bieten. Vooruit dan maar. Alles voor meer groente!

Ingrediënten voor 4 spiesjes

• 3 of 4 bieten
• 50 g halloumi
• scheutje milde olijfolie

Bereiding

U kunt de bieten vooraf in de oven roosteren, maar om zo’n oven nou een uur te laten loeien voor alleen een paar bietjes… Vandaag gaan we ze koken. U hoeft ze niet vooraf te schillen, dat lukt beter als ze gaar zijn. En natuurlijk hoeft u geen zout bij het kookwater te doen, want die halloumi is al zilt zat. Als u inderdaad zomerbieten koopt – die zijn wat kleiner dan de meest gangbare – is 20 à 30 minuten kooktijd genoeg. Prik erin met een vork, u voelt meteen of ze al gaar-met-een-bite zijn. Ze móéten voor dit gerechtje ook wel stevig zijn, anders vallen ze meteen van de prikker.

Haal de schil van de bieten en snij ze in plakjes. Bak of gril de halloumi in dunne plakjes in een paar minuten lekker bruin. Let wel: bruin en niet zwartgeblakerd, natuurlijk, maak er geen giftige barbecue van. Rijg vervolgens om en om een plakje biet en een plakje halloumi aan een stokje. Voilà: een behoorlijk gezonde en zonder meer heerlijke Spies Onwies.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden