ReceptSperziebonen op Libanese wijze

Sperziebonen op Libanese wijze

Verplicht thuiswerken? Nu heb je eindelijk de kans om al die slowfoodgerechten te maken waar je nooit tijd voor hebt. Ik kan deze sperziebonen van harte aanbevelen. In Griekenland raakte ik verslingerd aan heerlijke sperziebonen, langzaam gestoofd in tomatensaus. Een gerecht dat nog steeds favoriet is bij ons. Onlangs stond in het Amerikaanse kooktijdschrift Milk Street een recept voor Libanese sperziebonen. Het zag er precies uit als de Griekse bonen, en ik was benieuwd of het resultaat vergelijkbaar was. Het antwoord is: ja, grotendeels, al is de Libanese versie kruidiger. In Libanon wordt het ook vaak gemaakt met snijbonen, dat is een voortreffelijk alternatief. Ik heb het recept mediterraner gemaakt (meer olijfolie, meer ui, knoflook erbij en minder tomaat). Dit is heerlijk als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met romige feta en rijst/aardappels of (pita)brood. Als bijgerecht kan natuurlijk ook; het past overal bij.

 Voor ongeveer 4 personen:

•  ca. 750 g sperziebonen of snijbonen
•  1 tl gemalen komijn
•  1 tl gemalen koriander
•  1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
•  mespunt gemalen kaneel
•  versgemalen peper
•  75 ml extra vierge olijfolie
•  1 grote ui (gesnipperd)
•  2 teentjes knoflook (fijngehakt)
•  mespunt suiker
•  zout
•  2 el tomatenpuree
•  2 rijpe tomaten (fijngehakt)

Halveer de sperziebonen (of snijd de snijbonen in stukjes van ca. 3 cm). Roer alle specerijen en 1/2 tl peper door elkaar. Verhit de olie op halfhoog vuur in een flinke pan, liefst met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook met een snuf zout in 2 à 3 minuten goudgeel. Roer de bonen erdoor, en vervolgens de specerijen en suiker. Roer de tomatenpuree los met 250 ml heet water. Giet dit bij de bonen, en voeg dan de tomaten en wat zout toe. Draai het vuur laag zodra het mengsel aan de kook komt. Stoof de bonen met het deksel op de pan op laag vuur 30 à 40 minuten zachtjes door, tot de bonen zacht zijn en de saus mooi ingedikt is. Roer tussentijds 1 of 2 keer door, en giet er eventueel wat water bij. Serveer het gerecht warm of lauwwarm. Kamertemperatuur is ook goed. Het kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden; het zal na een dag nog lekkerder zijn.

Tip: In Libanon kruidt men deze schotel soms met baharat, een mengsel van verschillende specerijen, zoals peper, komijn, koriander, kruidnagel, kardemom, paprikapoeder, kaneel en nootmuskaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden