null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Speltsalade met asperges

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog gezond is.

Janine was onlangs met man en dochter in New York: een vanwege corona uitgesteld cadeau voor dochterlief. Voordat u denkt: welja… dat doet maar; het was voor haar 18de en 21ste verjaardag én voor het behalen van haar hbo-diploma. Met elke heuglijke gebeurtenis werd het verblijf een dag langer. Van vliegen houden wij niet, vanwege het milieu hè, en omdat manlief behept is met fraaie lange stelten en dus altijd veel te krap zit in zo’n vliegende buis (de riantere businessclass is voor ons gewone stervelingen onbereikbaar).

Afzien dus, zeven uur lang heen en ook weer terug. Als apotheose krijg je onderweg een paar onmeunig gore hapjes voorgeschoteld. Een in onze ogen tamelijk mislukte poging er nog iets gezonds van te maken resulteerde tijdens de lijndienst in kwestie in tot pap gekookte quinoa met een soort van kip, tomaat en kaas met daarbij – wie verzint zo’n combinatie?! – een zo mogelijk nog drabbiger speltsalade met ‘salata’ oftewel dressing uit een flesje, iets onbestemd zurigs.

Wij gruwen van doorgekookte granen. In dit geval is Janine aan het woord. Annemieke wil nog weleens ’s ochtends pap eten, dus zij kan zo’n slappe hap zo nu en dan wel waarderen. Maar diezelfde op zich o zo gezonde spelt kan ook lekker zijn in een salade, met wat bite, kort gebakken met veel knoflook. In elk boek van onze hand staat wel een speltsalade. Na deze culinaire topprestaties op meer dan tien kilometer hoogte dachten we: tijd voor een nieuwe speltsalade. Die kleine week in de Grote Appel later mocht er sowieso wel weer eens een gezonde maaltijd op het menu komen. Vandaag gaan we voor de tamelijk voor de hand liggende, maar daarom niet minder lekkere combinatie van asperges met ham. Plus spelt, dus. Businessclass!

Ingrediënten voor twee personen

• 150 gram spelt
• 500 gram witte asperges
• klontje roomboter
• zwarte peper
• 2 teentjes knoflook
• bakolie
• extra vierge olijfolie
• rasp en sap van een halve citroen
• 1 ons goede ham (of 50 gram gorgonzola en eventueel een handje kappertjes)

Bereiding

Regel 1: Neem biologische spelt, die wordt minder snel papperig. Regel 2: kook de spelt níet volgens de aanwijzingen op de verpakking. En weken hoeft ook lang niet altijd. Proef gewoon af en toe. Breng de spelt aan de kook met een snufje zout en laat die zachtjes – we herhalen: zachtjes – koken. Want anders gaan de korrels kapot. Laat de spelt subtiel zieden en proef na een minuut of 18 of hij voor u al gaar genoeg is. Als dat het geval is, giet u de spelt af en laat hem afkoelen.

Ondertussen schilt u de asperges (bewaar de schillen voor een heerlijk soepje) en kookt u ze. Giet ze af (het kookwater mag ook bij de voornoemde soep), snij ze in hapklare brokken en roer er een klontje boter en zwarte peper door.

Snipper de knoflook en bak hem krokant (niet bruin) in de olie. Bak de spelt even mee tot die ook een beetje krokant is. Roer er van het vuur af de asperges door. Dit met eventueel nog een klontje boter, al is gezondheidstechnisch extra vierge olijfolie beter, en die maakt de smaak ook minstens zo heerlijk.

Rol de plakjes ham op, snij er slanke rondjes van en versier er deze lentesalade mee! Mocht u geen vlees eten, gorgonzola levert ook een lekkere combinatie op. En de veganisten onder u laten natuurlijk de roomboter weg en bakken wat kappertjes mee.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden