ReceptCharlotte Kleyn

Spelen met wat de groenteman in zijn kar heeft

Beeld Oof Verschuren

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Ik zag de blauwe vrachtwagen vol groenten en fruit al jaren om de week op dinsdagmiddag aan de overkant van de straat staan. Het was altijd dezelfde buurvrouw die er inkopen deed en ik wist nooit goed of ik er ook wat kon kopen, maar besloot daar de eerste week van isolatie achter te komen. Ik holde naar buiten en ontmoette de twee verkopers, vader en zoon Dick Blom uit Oostzaan. Túúrlijk mocht ik wat kopen, de hele buurt was welkom.

Zulke straatverkopers, venters, zijn haast uitgestorven, maar de Bloms gaan in en rond Amsterdam-Noord nog bij tweeduizend vaste klanten langs. Opa Blom was in de jaren dertig begonnen met het venten van aardappelen en groenten langs de deuren, toen nog met paard en wagen.

Sinds die dinsdag hang ik om de week uit het raam om uit te kijken naar de bus vol groenten, fruit, kruiden en eieren, en inmiddels toetert de wagen om me te waarschuwen als hij de straat binnenrijdt. Ik kocht er mijn eerste asperges, aardbeien, rabarber en verse erwtjes van het jaar en onlangs koos ik sperziebonen, verse kapucijners en een bos peterselie uit. Ik had net een nieuw kookboek gekocht: ‘Nosh -Mijn vegetarische Joodse keuken’ van Esther Erwteman, en mijn blik was gevallen op de groene bonensalade.

Esther heeft een kookstudio waar ik graag kom om fantastische, zachte tahin te kopen en even te kletsen en ze bundelde haar kleurrijke en vrolijke recepten in dit prachtige boek.

Ik maakte mijn versie van haar groene bonensalade met tahin-sojadressing. Het handje spinazie werd wat rucola, de doperwten verving ik door kapucijners en in plaats van koriander nam ik peterselie en munt uit de tuin. Koken is spelen en improviseren met wat je in huis hebt. Of wat de groenteman in zijn kar heeft.

Recept: Groene bonensalade

• 500 g verse, ongedopte erwtjes of kapucijners (of 200 g erwtjes uit de vriezer)
• 300 g sperziebonen
• 2 el tahin
• 1 knoflookteen, geperst
• 1 tl sojasaus
• sap van 1 citroen
• 2 el sesamzaadjes
• 2 el korianderzaad
• 2 el olijfolie
• flinke hand (gemengde) kruiden, zoals ­peterselie, munt, koriander, grofgehakt
• handje rucola

Bereiding

Dop de erwtjes of kapucijners en kook ze, met de sperziebonen, in zo’n 8 minuten beetgaar in gezouten water. Giet af, spoel af met koud water en zet opzij.

Meng de tahin, knoflook, soja, het citroensap, wat zout en 2 eetlepels water tot vloeibare dressing, voeg eventueel meer water toe. Meng door de bonen.

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekepan en zet apart. Rooster het korianderzaad, kneus in een vijzel en zet apart.

Meng de olijfolie door de rucola en kruiden en verdeel over een schaal. Leg daar de bonen met dressing op en bestrooi met sesamzaad en korianderzaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden