null Beeld
Beeld

Koken metJoke Boon

Speculaas-amandelkoekjes met abrikoos

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Mijn vader was dood. Mijn zusje en ik stonden naast zijn kist in het kleine kerkje. Op aanwijzing van de uitvaartleidster schoven we het deksel van de kist omhoog om die met houten pinnen dicht te schroeven. Het lukte me niet om die houten schroef in dat gaatje te krijgen. De pin rolde over de vloer. Mijn zusje begon van de zenuwen te giechelen. Uiteindelijk kregen we de kist dichtgeschroefd.

Toen hield ik een toespraak. Ondanks de koude winterdag straalde de zon een streepje licht precies op de kist, net toen ik vertelde over de moeizame relatie met mijn vader. Mijn vader kon veel van mijn eigenschappen niet waarderen, ik was rommelig, druk, eigenzinnig en onhandig. Eén ding kon mijn vaders goedkeuring wegdragen: mijn baksels. Ik nam als ik op bezoek ging vaak iets zelfgebakken mee. Je hunkert het meest naar de goedkeuring van wie daar het minst scheutig mee is.

In het voorgesprek met de uitvaartleidster vroeg ik of we zelfgebakken taart en koek mochten serveren bij de koffie na. Hoewel tegen de regels, mocht het omdat ze mijn verhaal aandoenlijk vond. Zo stond ik daags voor de begrafenis snikkend te roeren en te mixen.

Na de herdenking droegen zes dragers mijn vader de kerk uit. In het naastgelegen gebouwtje dronken we koffie en thee met taart en koek. Na afloop kwamen een paar oudere dames naar me toe en zeiden, terwijl ze me de hand schudden: “Dit was de gezelligste begrafenis die we in tijden heb meegemaakt!” En prompt scheen er wederom een zonnestraal naar binnen, alsof mijn vader een allerlaatste keer zijn waardering voor mijn baksels gaf.

Ingrediënten voor 14 koekjes

• 100 gram volkoren speltmeel
• 60 gram amandelmeel
• 60 gram havermout
• 1 theelepel bakpoeder
• 2 theelepel speculaaskruiden
• ¼ theelepel zout
• 1 eetlepel gemalen lijnzaad óf 45 gram aquafaba (als vervanger van 1 ei)
• 60 ml zonnebloemolie
• 65 ml agavesiroop of keukenstroop
• 90 gram gedroogde abrikozen, tot rozijnformaat gesneden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Doe alle ingrediënten in een ruime kom en meng grondig door elkaar. Verdeel het deeg in veertien gelijke delen, formaat ongedopte walnoot. Rol met koele hand tot een balletje, leg op de bakplaat.

Druk de koekjes met een vork plat, ongeveer tot een halve centimeter dik. Bak in het midden van de oven in 12 tot 15 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster. Meteen na het bakken zijn ze het knapperigst, maar je kunt ze goed 5 tot 7 dagen in een afgesloten trommel bewaren.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, en Judith Cyrus vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden