null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Spaghetti met linzen-champignonballetjes

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Wij zijn vegetariërs, wij eten nooit vleesch’, zegt een jongetje tegen een ander, die antwoordt: ‘En wij zijn proletariërs en wij eten óók nooit vlees.’ De prent uit 1910 laat duidelijk zien dat geen vlees eten niet altijd een keuze is.

Er zijn vele regio’s in de wereld waar de keuken eeuwenlang uit armoede heel karig aan vlees was, denk aan Zuid-Italië en China. Op het moment dat de welvaart steeg en vlees door industrialisatie steeds goedkoper werd, ging men in die regio’s maar al te graag over op meer dierlijke eiwitten. Zuid-Italianen die naar Amerika emigreerden pasten hun vleesloze pasta met tomaat, hun aubergine parmigiana en hun pizza met kaas en tomaat dan ook graag aan de overvloed van de Nieuwe Wereld aan. Met chicken of veal parmigiana in de Verenigde Staten en Brazilië, rijkelijk belegde pizza’s met veel kaas en vlees in Argentinië en Noord-Amerika en de beroemde New Yorkse spaghetti with meatballs als resultaat.

Vervolgens, als een land lange tijd welvarend is, draait alles weer om, en gaan sommige mensen bewust geen vlees meer eten. Het is een luxe om die keuze te maken. Maar ook hoognodig, vanwege alle kwalijke gevolgen van het eten van veel dierlijke eiwitten voor het klimaat en dierenwelzijn. Helemaal in gerechten waar vlees niet persé nodig is, laat ik het liever weg. Spaghetti with balls? Graag! Maar dan ballen van champignons en linzen. Dan is de cirkel weer rond.

Ingrediënten voor 4 personen

• 6 eetlepels olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 5 knoflooktenen, in plakjes
• 150 gram champignons, in vieren
• 1 blik linzen à 400 gram, uitgelekt
• 30 gram panko of paneermeel
• 2 eetlepels paarse of zwarte olijven, ontpit
• 2 theelepels gedroogde oregano
• 1 theelepel venkelzaad
• chilivlokken naar smaak
• 1 blik gepelde tomaten à 400 ml
• 300 gram spaghetti
• eventueel: geraspte Parmezaan, om te serveren

Bereiding

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak er de ui en 3 knoflooktenen 10 minuten op laag vuur in. Doe de champignons in de pan en bak op middelhoog vuur 5 minuten tot het meeste vocht is verdampt.

Draai het champignon-uimengsel met de linzen, panko/paneermeel, olijven, 1 theelepel oregano, het venkelzaad en wat chilivlokken in een keukenmachine of met een staafmixer tot grof mengsel. Is het heel nat? Voeg dan nog wat paneermeel toe. Kneed even goed door met uw handen en breng op smaak met zout. Vorm 12 ballen van het mengsel en rol ze met natte handen tot gladde balletjes. Leg op een bord en zet een uur afgedekt in de koelkast.

Maak ondertussen de tomatensaus: verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Plet de 2 overgebleven knoflooktenen en doe die met wat chilivlokken in de pan. Bak 3 minuten op middelhoog vuur, voeg de tomaten inclusief sap toe, druk ze stuk met een houten lepel en laat zachtjes zonder deksel inkoken in 20 minuten. Meng er de oregano en wat zout door.

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een andere koekenpan en bak er de linzenballen op middelhoog vuur in tot alle kanten een kleurtje hebben – draai ze steeds heel voorzichtig om. Draai het vuur laag en laag afgedekt nog 10 minuten garen.

Kook de spaghetti in gezouten water beetgaar (al dente). Giet af en meng direct door de tomatensaus. Serveer de ballen bovenop de pasta, bestrooi eventueel met kaas.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden