ReceptSoupe VGE voor Valentijn

Soupe VGE voor Valentijn

Beeld RV

Ingrediënten (2 kommen)

• 3 dl kippenbouillon

• stuk kipfilet van 75 g

• 40 g verse wintertruffels of 60 g truffels uit blik

• 50 g selderijknol

• 1 wortel(tje)

• 4 champignons van 3 cm doorsnee, alleen de hoeden

• 2 klontjes boter

• 30 g foie gras, desgewenst

• 2 el droge witte vermout (Noilly Prat)

• 2 plakjes bladerdeeg uit de diepvries

• 1 eigeel

Bereidingswijze

Zijn restaurant L’ Auberge du Pont de Collonges bij Lyon raakte onlangs een van zijn drie Michelinsterren kwijt, maar met zijn soupe VGE, de truffelsoep die Paul Bocuse ooit voor de Franse president Valéry Giscard d’Estaing maakte, heeft hij eeuwige roem verworven. Ik ga dit jaar voor mijn Valentijn de benodigde truffels (plus eventueel foie gras) als cadeau-tje inpakken en overhandigen met de belofte dat ik de soupe VGE nog diezelfde avond zal maken. Het zelf trekken van de kippenbouillon, het in kleine dobbelsteentjes snijden van de ingrediënten, en het laten aanzweten van de groenten is even een werkje, maar kan van tevoren gebeuren.

Breng de kippenbouillon aan de kook. Bak het stuk kipfilet aan beide kanten in wat boter bruin, laat het in 6-7 minuten verder gaar worden in de hete bouillon (die u niet meer laat koken, anders wordt hij troebel). Snijd het kippenvlees in dobbelsteentjes, evenals de foie gras. Snijd de wortel, champignonhoeden en selderij in kleine dobbelsteentjes en laat ze in wat boter zweten tot ze zacht zijn (laat eventueel overtollig vet eraf lekken). Schaaf de truffel in heel dunne plakjes.

Verhit de oven tot 200 ºC. Giet een eetlepel Noilly Prat in de kommen, schep er diverse soorten dobbelsteentjes en de geschaafde truffel in en vul ze verder met kippenbouillon tot ongeveer 1,5 cm van de bovenrand.

Leg op het bladerdeeg een bordje (dat in doorsnede 3-4 cm groter is dan de bovenkant van de soepkommen) zodat u cirkels van de juiste grootte uit het deeg kunt snijden. Dek elke kom af met zo’n cirkel, die u langs de buitenkant van de kom licht vastdrukt. Roer de eidooier los met een theelepel water en een snuf zout. Kwast het deeg hiermee royaal in. Zet de kommen 20 minuten in de oven of tot de bladerdeegdeksels bol staan en mooi bruin zijn. Houd goed in de gaten dat ze niet té donker worden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden