null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Sopa alentejana (Portugese koriandersoep)

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Koriander komt al eeuwen voor in Nederlandse recepten, maar dan hebben we het over korianderzaad. Zo gaat er in een recept voor krakelingen in De volmaakte Hollandsche keuken-meid uit 1746 rozenwater, anijs en een handje korianderzaad. Vooral in veel Indische recepten komt koriander, of ketoembar voor. Maar voor het verse kruid moeten we veel korter terug in de tijd.

De eerste referentie naar korianderblad die ik in online krantenarchief Delpher vond komt uit 1976, in een recensie van Vietnamees restaurant The Perfume River in Amsterdam. Een paar jaar later, in een recensie van een Indiaas restaurant, stelt de auteur: ‘Koriander lijkt op peterselie en wordt in Amerika dan ook wel Chinese parsley genoemd. Maar het heeft niets met peterselie te maken, het is gewoon de korianderplant die hier niet of nauwelijks bekend is […]. Het heeft een heel penetrante smaak en verse koriander kent ook alleen maar fervente voorstanders en fervente tegenstanders’. Het duurt vervolgens nog een tijd voor je koriander in de supermarkt kon vinden – de eerste referentie in de AllerHande dateert uit 1990.

Die voor- en tegenstanders van het kruid zijn er nog altijd. Dat komt waarschijnlijk door een combinatie van genetische verschillen en cultuurverschillen. Waar koriander voor sommigen naar zeep smaakt, is het voor anderen heerlijk fris, aromatisch en oppeppend. Helemaal in onderstaande soep.

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 flinke bos koriander
• 3 knoflooktenen
• 4 eetlepels olijfolie
• 4 eieren
• 300 gram oud witbrood, in stukken

Bereiding

Was de koriander en draai met de knoflook en olijfolie in een keukenmachine of vijzel glad. Houd een eetlepel apart en bak de rest zachtjes in een soeppan. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Breng op smaak met zout.

Breek de eieren 1 voor 1 in de soep (op afstand van elkaar) en pocheer 3 minuten.

Verdeel het brood over 4 kommen en schep in elk bord voorzichtig een ei. Giet er wat soep bij en eet direct.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden