null Beeld -
Beeld -

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Soms wil je wel eens wat anders: Okonomiyaki!

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Tussen neus en lippen door meldden we een paar weken geleden dat het ons qua gezond eten niet om mediterrane producten gaat, maar om het gebruik van gezonde voedingsstoffen. In het heel kort: goede, onverzadigde vetten, trage koolhydraten, vezels, eiwitten, mineralen en antioxidanten zoals vitamine C. Als er één keuken is die hoog scoort op deze punten, is het wel de Japanse (natuurlijk naast de mediterrane, ha).

Dat vertaalt zich dan ook in heel wat minder sterfte aan hart- en vaatziekten in het land van de rijzende zon dan te onzent. De Japanners eten veel verse vis en groenten, dat verklaart al een boel. Dat zal hun riante consumptie van witte rijst en dito noedels (vol snelle koolhydraten) ruimschoots compenseren. Voor zover wij weten – we zijn er nog nooit geweest – nuttigen Japanners weinig tot geen volkoren noedels en rijst. Volkoren is top, want vol trage koolhydraten. In China zijn we trouwens wel geweest, zelfs twee keer, want dat is het geboorteland van Janine’s dochter en de oogappel van Annemieke (door nichtlief zelf tot ‘omegatante’ gedoopt). Rond haar tiende zijn we met z’n allen op rootsreis geweest naar China. Een interessant land met veel plus-, maar ook heel wat minpunten.

Maar we hadden het over Japan. Toen we onlangs een documentaire zagen over streetfood in Azië konden we ons wel iets bij de getoonde broeierige avondsfeer aldaar voorstellen: fantastisch! Ergens in de docu bakten ze op straat zogeheten okonomiyaki’s, een soort van pannenkoeken met garnalen en kool. Die zagen er zo zalig uit dat we ons met verve op diverse recepten hebben gestort. Soms wil je weleens wat anders dan dat mediterrane, hè? De okonomiyaki wordt doorgaans geserveerd met Japanse mayonaise. Wij doen dat vandaag gewoon niet. Hij is zo al heerlijk.

Ingrediënten voor vier personen

• 16 grote garnalen
• 150 ml witte wijn
• half bouillonblokje
• 125 g (rijst)bloem
• 3 eieren
• scheutje sojasaus
• halve witte kool
• bakolie
• koriander

Bereiding

Leng de wijn aan met een scheut water. Verwarm de garnalen erin tot alles begint te koken. Dan meteen weer, hup, van het vuur af. Vis subiet de garnalen eruit en los het bouillonblokje op in het vocht dat is overgebleven. Maak een beslag van de rijstbloem met de bouillon. Klop de eieren los met een beetje sojasaus en voeg dit toe aan het beslag. Rasp de witte kool en doe ook die erbij.

Verwarm een scheut olie in een klein koekenpannetje en leg een kwart (!) van de garnalen erin, bedekt met een kwart (!) van het beslag. Doe een deksel op de pan en laat de ene kant garen en bruin worden, een paar minuten. Hou de pan in beweging. Leg dan een bordje omgekeerd op de omelet en draai het geheel om, zodat de omelet op het bordje ligt. Schuif ’m weer in de pan, zodat de andere kant kan bakken. Zet het vuur nog iets lager. Na een minuut of 5 is de eerste okonomiyaki klaar.

Doe hetzelfde met de rest voor de resterende drie stuks. (Of bak ze allemaal tegelijk op meerdere pitten, bij voldoende pannetjes. Of neem één grote koekenpan en snij daarna… Maar dat levert een minder fraai plaatje op). Beleg ze alle vier met koriander.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden