ReceptJoke Boon
Soep van zoete aardappel en champignon
Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.
Ik weet niet hoe dat bij u is, maar van soep krijg ik nooit genoeg. ’s Winters heerlijke dikke, vullende maaltijdsoepen, in het voorjaar lichtere groen(t)e soepen, zomers in de koelkast gekoelde soepen en in de herfst pompoensoep en andere weer meer vullende en verwarmende soepen.
Omdat ze mij altijd smaken, eet ik bijna iedere dag soep tijdens de lunch of op een flauw inkak-moment. (Die beroemde reclame over soep om 4 uur in de middag is niet voor niets bedacht!) Soep levert meteen een portie groenten en is hartig, vullend en verwarmend.
Je kunt van zo’n beetje alles soep maken. Vlees en vis vallen voor mij af, maar dan is er nog een schatkamer aan ingrediënten om soep van te maken: groenten, peulvruchten, granen, aardappelen, knollen en zelfs vruchten lenen zich voor soep. Binnenkort zal ik u een soep voorschotelen waarin fruit wordt gebruikt.
In het inspirerende Vegan voor altijd, de beste traditionele plantaardige recepten van de wereld door Katharina Seiser (uitgeverij Sterck & de Vreese) kwam ik een Boheems recept tegen voor soep van aardappel en paddenstoel. Dat intrigeerde me. Het was een combinatie die ik nog niet kende, maar die in Midden- en Oost-Europa veel voorkomt.
Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, besloot ik om er met wat ik wel had mijn eigen draai aan te geven. Het werd een verrassend lekkere soep die misschien niet ‘moeders mooiste’ op het gebied van kleur is, maar daar hebben we peterselie voor: een toefje ter garnering doet wonderen.
Ingrediënten voor 4-6 personen
• 3 el olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, gehakt
• 2 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
• 1 zoete aardappel, circa 300 g, geschild en in blokjes
• 250 g champignons, in plakjes
• 1 liter paddenstoelenbouillon (gemaakt van blokjes)
• 2 laurierblaadjes
• 4 el gehakte peterselie
Bereiding
Verhit olie in een soeppan, fruit ui en knoflook al omscheppend 3 minuten aan, voeg dan de bleekselderij toe, bak deze 2 minuten mee. Voeg zoete aardappel en champignons toe bak 3 minuten al omscheppend mee. Voeg de bouillon en de laurier toe, breng aan de kook en kook 20 minuten op laag vuur.
Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer, blender of in de keukenmachine. Proef en maak op smaak met peper en zout.
Schep in kommen en garneer met gehakte peterselie.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.