null Beeld

ReceptJoke Boon

Soep van kastanjechampignons en zwarte bonen

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Als je vegan eet dan is het belangrijk om gedurende de dag voldoende eiwitten binnen te krijgen. Want eiwitten zitten in onder andere vlees, vis, eieren en zuivel: allemaal voedingsmiddelen die je niet meer wilt eten als veganist. Eiwitten zijn bouwstoffen voor ons lichaam en spelen een rol bij spieropbouw en -herstel, en het immuunsysteem. Bonen zijn een perfecte leverancier van eiwitten en daarom onmisbaar als je vegan eet.

Omdat ik bekend sta als een grote fan van peulvruchten wordt mij weleens gevraagd: wat is nu je favoriete boon? Als ik in een jolige bui ben zeg ik dan soms: ‘ikzelf’. Met zo’n achternaam ligt zo’n grapje natuurlijk voor de hand. Het antwoord is dat ik geen echte favoriete boon heb, ik hou van de enorme variatie die peulvruchten bieden. Bonen, erwten en linzen, worden in de volksmond allemaal ‘bonen’ genoemd. Er zijn zoveel soorten en rassen, elk met hun eigen kleur, patroon, smaaknuance en textuur. Dat maakt dat een boon nimmer verveelt.

Zwarte bonen vind ik prachtig om te zien en geven een gerecht een warme, volle smaak. Het kleurpigment anthocyaan, waaraan zwarte bonen rijk zijn, is een gezond stofje dat als anti-oxidant in het lichaam werkt en een gunstige invloed schijnt te hebben op het geheugen.

De smaak van zwarte bonen wordt omschreven als champignonachtig. Het is daarom niet verwonderlijk dat deze soep, waarin champignons en zwarte bonen hand in hand gaan, zo ontzettend lekker is. Zowel de champignons als de tomatenpuree in de soep bevatten veel umami: de vijfde smaak die voor een tevreden en behaaglijk gevoel zorgt. En dát omschrijft voor mij precies de kerstgedachte achter dit derde recept in Boons budget kerstaanloop voor een lunch- of voorgerecht.

Ingrediënten voor 4-6 personen

• 2 eetlepels olijfolie
• 2 uien, grof gehakt
• 2 teentjes knoflook, gehakt
• ½ chilipeper, met zaadjes fijngehakt
• 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
• 1½ theelepel gedroogde tijm
• 1 klein blikje tomatenpuree
• 1 blik zwarte bonen 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
• 1 liter groentebouillon, zelfgemaakt of van een blokje
• peper en zout
Garnering
• 1 tomaat in kleine ½ x ½ cm blokjes gesneden
• 2 eetlepels gehakte peterselie

Bereiding

Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook en chilipeper 5 minuten zachtjes aan, schep regelmatig om. Voeg dan de champignons toe en bak deze al omscheppend 3-5 minuten mee, tot ze kleuren en slinken. Strooi de tijm erover en voeg de tomatenpuree toe. Roer door.

Doe de uitgelekte bonen en de groentebouillon erbij, roer goed door en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde gebonden soep. Breng die op smaak met peper en eventueel wat zout.

Schep de soep in borden of kommen en garneer met blokjes tomaat en fijngehakte peterselie.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden