null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Soep van geroosterde tomaat met oud brood (in een yoghurt-emmertje)

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Vriend P. ging verhuizen, van A naar D in dit geval. Wij zouden helpen. Nu zijn mijn man en ik allesbehalve handig, het ging in dit geval dus vooral om het gebaar. Vooraf vroeg ik of P. van soep hield en al gelegenheid had om die op te warmen. Hij beaamde beide vragen. Dus kookte ik soep en vulde een leeg yoghurt-emmertje: dé manier waarop ik menigeen van soep voorzie.

Toen we in oude kleding – want we zouden gaan witten – aankwamen, overhandigde ik het emmertje soep. “Yoghurt?”, vroeg P. verrast. Ik merkte aan alles dat hij dit serieus bedoelde. Ook vriend F., zojuist aangekomen, zei: “Yoghurt is weer eens wat anders dan een bloemetje.”

Ik realiseerde me dat we allemaal in dezelfde wereld, maar soms tegelijk in een geheel andere werkelijkheid leven. Waar het voor mij de normaalste zaak is iedereen van eten en soep in een leeg yoghurt-emmertje te voorzien, is dat voor een ander helemaal niet zo gewoon of zelfs onbekend. Hetzelfde geldt voor oud brood in de soep. Misschien bent u bekend met de Italiaanse pappa al pomodoro, een soort dikke Toscaanse broodsoep met tomaat. Heerlijk, al vind ik persoonlijk de verhouding brood-tomaat iets te veel brood.

Oud brood moet u nooit, NOOIT weggooien. Behalve voor het binden van soep gebruik ik het voor paneermeel of croutons. Soep van geroosterde tomaat gebonden met oud brood is een van de lekkerste soepen die ik ken, en het geeft me het prettige gevoel níks te verspillen.

Ingrediënten voor 4-6 personen

• 1 ui, gepeld en gehalveerd
• 1250 gram Hollandse tomaten
• 2-3 eetlepel olijfolie
• peper en zout
• 1 volle theelepel gedroogde oregano
• 1,25-1,5 liter groentebouillon, zelfgemaakt of van bouillonblokjes
• 1 volle eetlepel tomatenpuree
• 100 gram oud brood in stukken, soort naar keus
• 1 ½ theelepel suiker
• 1 eetlepel balsamico-azijn

Bereiding

Verhit de oven voor tot 200 graden, bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Was de tomaten en verwijder de kroontjes. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Leg de uihelften ertussen. Bestrooi met peper, zout, oregano en sprenkel de olie erover. Rooster in het midden van de oven 45 minuten.

Laat iets afkoelen en doe dan over in een ruime soeppan. Voeg de bouillon (voor een iets dikkere soep neemt u 1,25 liter), de tomatenpuree en het brood toe en breng aan de kook, laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer of in porties in de keukenmachine of blender. Roer de suiker en de balsamico-azijn erdoor.

Deze soep is zo al erg lekker, desgewenst kunt u fijngesneden prei, lente-ui, gekookte pasta, gekookte peulvruchten, doperwtjes of soepgroenten toevoegen om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden