null Beeld

Koken metBas Robben

Sodabread met mango en sinaasappel

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Sodabread is het bekendst in z’n Ierse vorm (rond, met een kruis erin gekerfd), maar de eerste versie ontstond bij de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten, de Indianen. Zij wonnen kaliumcarbonaat uit de as van het kampvuur en ontdekten dat die ‘potas’ gist of desem kan vervangen in een brooddeeg. Wanneer de baksoda in een sodabread reageert met het zuur (in dit geval de Griekse yoghurt) ontstaat er koolstofdioxide, en dat belooft een luchtige structuur. Hoewel, lang niet zo luchtig als wanneer je wel gist of desem gebruikt, maar heel geschikt om een brood mee te bakken. En vele malen sneller.

Het brood werd pas zo’n 200 jaar geleden echt populair bij de Ieren, omdat er baksoda te koop kwam. In z’n meest eenvoudige vorm bestond het sodabread uit verzuurde melk, baksoda, bloem met weinig gluten en zout. Dat had iedereen wel liggen. En eerlijk is eerlijk, de Ierse keuken is er een van soberheid. Wat wil je ook met dat klimaat.

Het mango-sinaasappelbrood dat ik met u deel is een sodabread, maar het heeft eigenlijk wat meer weg van een kwarkbol op steroïden, met al dat fruit erin. Het brood is het lekkerst op de dag dat u het bakt, maar verpak het goed in plasticfolie en u kunt er nog een paar dagen van eten. En vanzelfsprekend kunt u de mango vervangen door gedroogde vijgen, abrikozen of pruimen.

Ingrediënten

• 150 gram gedroogde mango, in stukjes van 2 cm
• 2 sinaasappels
• 1 ei
• 240 gram Griekse yoghurt (10% vet)
• 90 milliliter melk
• 1 theelepel vanille-extract (of 1 eetlepel vanille-aroma)
• 40 gram lichtbruine basterdsuiker
• 500 gram tarwebloem (of nog liever: Zeeuwse bloem)
• 1 theelepel baksoda
• ½ theelepel bakpoeder
• 100 gram ongezouten koude boter

Bereiding

Breng wat water aan de kook. Strooi de mango in een kom en giet het kokend hete water erop, zodat het 1 cm onder staat. Laat 30 minuten weken. Rasp de schil van de 2 sinaasappels en meet daar 3 eetlepels van af. Snijd de sinaasappels doormidden en knijp of pers ze uit. Meet 90 ml sinaasappelsap af.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een grote mengkom en klop daarin het ei, yoghurt, melk, sinaasappelsap, vanille-extract en suiker tot een glad mengsel.

Meng in een tweede kom de droge ingrediënten met een garde: de bloem, baksoda, bakpoeder en ½ tl zout. Snijd de boter in zo klein mogelijke blokjes en doe ze bij het bloemmengsel. Druk met je vingertoppen de boterstukjes plat in de bloem.

Giet de mango af en doe de stukjes samen met de sinaasappelrasp bij het ei-mengsel. Voeg de bloemmix erbij en spatel het tot een deeg. Als het deeg te plakkerig is, voegt u nog wat extra bloem toe.

Hevel het deeg over naar een springvorm van 20 cm, bekleed met bakpapier. Kerf er met een kartelmesje een kruis in en bak het brood 60-70 minuten in het midden van de oven. Check na 40 minuten even of u het brood tegen verbranding moet beschermen door er wat aluminiumfolie losjes overheen te vouwen. Pak de vorm daarna uit de oven en haal voorzichtig het brood eruit en laat het rusten op een rooster. Serveer met lekkere boter.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden