ReceptSnelle mokkaschuimtaart

Snelle mokkaschuimtaart

null Beeld
Henja Schneider

Mokkaschuimtaarten zijn sinds mijn vroegste jeugd verbonden met onvergetelijke, feestelijke gelegenheden. Het idee voor een met mokka-en-kardamom-likeur opgeklopte slagroomgarnering is van kortgeleden. De schuimtaart wordt ons kerstdessert, dit keer nog met een koffielikeur uit de slijterij, want ik ben helaas te laat begonnen met het zelf maken.

Wilt u dit snelle, gemakkelijk op te tuigen dessert ook voor Kerst maken, gebruik dan, net als ik, een gekochte koffie-/mokkalikeur, opgewaardeerd met gemalen kardemom naar smaak en wat drupjes vanille-extract. U kunt in geval van ernstige ademnood zelfs overwegen grote plakken mokkameringue bij een echte banketbakker te bestellen (of voor kleine mokkaschuimkransjes kiezen en het dessert à la minuut in eenpersoonsschaaltjes maken.) Een paar uur van tevoren is aan te bevelen, zodat de geparfumeerde slagroom goed in de schuimplakken of -kransjes kan trekken.

Ingrediënten voor mokkalikeur met kardemom:

50 g koffiebonen
1 opengesneden vanillestokje
3 à 4 gekneusde kardemompeulen
350 g palm- of rietsuiker
1 dl water
6,5 dl wodka

Ingrediënten voor de schuimtaart of -taartjes:

2 of 3 grote plakken mokkameringue of mokkaschuimkransjes naar behoefte
3 dl slagroom
scheutje mokka-/koffielikeur naar smaak
suiker naar smaak
cacao of min of meer fijngestampte hagelslag
chocoladehulstblaadjes

Bereidingswijze

Doe voor de likeur de koffiebonen, het vanillestokje en de kardemompeulen in een glazen pot met schroefdeksel. Roer in een steelpan op laag vuur 1 dl water door de suiker tot die helemaal is opgelost. Verhit de suiker niet langer dan nodig is. Roer de wodka erdoor en giet het mengsel in de pot. Sluit de pot goed af en zet hem zes weken op een donker, maar makkelijk bereikbaar plekje. Schud hem de eerste weken elke dag. Daarna zo nu en dan. Giet de likeur nadien door een met kaasdoek beklede trechter in een goed afsluitbare fles.

Maak de schuimtaart door een plak meringue (die hoeft niet rond te zijn, met langwerpige, rechthoekige plakken maakt u een kerstboomstam) met slagroom te bestrijken, en daar een tweede (of zelfs een derde) plak op te leggen. Bedek de bovenkant en de zijkanten van de aldus ontstane stapel met de geparfumeerde slagroom. Strooi er cacao of hagelslag over en leg er hulstblaadjes op. Doe iets soortgelijks met schuimkransjes of verzin een ander aantrekkelijk bouwwerkje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden