null Beeld

ReceptJoke Boon

Snelle bruinebonensalade

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Afgelopen vrijdag stond er een interview in deze krant waarin ik allerlei besparingstips geef. Ook in deze rubriek probeer ik u zo nu en dan tips te geven om zuinig dan wel duurzaam om te gaan met ingrediënten.

Omdat ik nog veel meer tips heb, te veel om in het artikel en op deze plek kwijt te kunnen bedacht ik een nieuwe rubriek op mijn website boonappetit.nl ‘Bespaar met Boon’. Daarin geef ik tips en trucs en deel ik die van anderen, uiteraard met vermelding van de naam. Mocht u tips of trucs hebben om te besparen en wilt u die met mij delen: graag, u kunt mij via de krant bereiken.

Want ‘wie niet rijk is moet slim zijn’ zei mijn moeder altijd. En ze liet me zien hoe en dat besparen ook een uitdaging kan zijn. Bovendien past een beetje spaarzaam met ingrediënten en materialen uitstekend binnen de duurzame traditie.

Zuinig zijn is beslist niet hetzelfde als gierig zijn, dat is een in mijn ogen beslist nare eigenschap. Integendeel ik deel het liefst en vaak royaal. Bezuinigen kan een sport zijn, en daarin ligt een spelelement. De inflatie is voor iedereen voelbaar en als we de berichten mogen geloven, is er aan die stijging nog geen einde gekomen.

Wie in een welvarend land als Nederland aan de ondergrens zit – en dat is beslist een groot aantal mensen – is vaak vooral aan het overleven. Met een te krap budget is het moeilijk om nog creatief te kunnen zijn. Abonnementen schrap je in zo’n geval als eerste. In elke bibliotheek kun je gratis kranten en tijdschriften lezen. Vaak staan er lekkere stoelen. Ik hoop dat ik met mijn tips veel mensen kan bereiken.

Vandaag een recept waaraan geen gas of andere warmtebron te pas komt en dat past in een budgetvriendelijk menu: snelle bruinebonensalade. Heerlijk als lunch-, voor- of bijgerecht.

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 grote pot bruine bonen 465 gram uitlekgewicht
• 3 lente uitjes, in dunne ringetjes gesneden (ook het groen)
• klein blikje mais, á 150 gram uitgelekt
• 1 friszure appel gewassen, klokhuis verwijderd met schil in blokjes gesneden
• ½ bosje radijs, in dunne halve plakjes gesneden
• 1 citroen, uitgeperst
• 3 eetlepels lekkere olijfolie
• 1 theelepel pittige mosterd
• peper en zout

Bereiding

Doe de bonen in een zeef en spoel ze af onder koud stromend water, laat goed uitlekken. Neem een ruime saladeschaal, doe daarin de lente-ui, mais, appel, radijs en bruine bonen. Schep luchtig door elkaar.

Klop het citroensap, olie, mosterd, peper en zout in een kommetje door elkaar tot een dressing. Meng de dressing door de salade. Dien meteen op of bewaar op een koele plaats. Lekker met grof bruin brood.

Lees ook:

Besparingstips van een ervaringsdeskundige: Kook eieren één minuut en doe rijst in een slaapzak

Trouw-columnist Joke Boon had aan het einde van haar geld nog wel eens een stukje maand over. Dat maakt creatief. Nu alles duurder wordt deelt ze haar tips: ‘Breng rijst kort aan de kook en wikkel dan een slaapzak om de pan. Zo wordt die langzaam gaar.’

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden