null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Smeltend zachte en kruidige koffiepudding

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Met haar hand op mijn rug gaf mijn moeder me een klein duwtje en zei: ‘Ga iedereen maar een handje geven’. Ik was een verlegen kind en het zweet brak me uit bij het aanschouwen van de volle kamer met al die mensen. Omdat ik zacht praatte en waarschijnlijk een rood hoofd kreeg, zorgde dat voor geaai over mijn hoofd en woorden als ‘schattig’. Van sommigen kreeg ik zelfs een plakkerige klapzoen. Die verlegenheid zit nog steeds ergens diep van binnen, maar inmiddels heb ik er mee om leren gaan.

Ik heb weleens gehoord dat de eerste indruk die je maakt vaak heel bepalend is voor hoe men verder over je denkt. Daarom heb ik ongewoon lang zitten piekeren over hoe je vriendelijk en smakelijk kennismaakt met lezers die je nog niet kent.

Zou u bij mij thuis komen dan bood ik u meteen een kop koffie of thee aan en hield ik u mijn altijd gevulde koektrommel voor. Met dat idee in mijn hoofd ging ik aan de slag. Ik bedacht een recept voor een kopje koffie in toetjesvorm. Het werd een heerlijke, smeltend zachte en kruidige koffiepudding. Hij wordt gemaakt met sterke koffie. Als u een restje koffie over heeft, dan zou het daar ook goed mee kunnen.

Ingrediënten voor 4-6 personen

• 30 gram maizena
• 1 ½ theelepel anijszaad
• 400 ml volle melk (vegan optie: melk kan worden vervangen door plantaardige drink, neem dan bijvoorbeeld 300 ml haverdrink en 100 ml haverroom)
• 100 ml espresso of heel sterke koffie
• 75 gram fijne kristalsuiker
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 ½ theelepel gemalen kaneel
Garnering (eventueel):
• slagroom
• chocolade-koffieboontjes

Bereiding

Los de maizena op in 40 gram (ml) water, roer goed zodat er geen klontjes zijn. Doe het anijszaad in een vijzel of specerijenmolen en maal het tot fijn poeder. Doe de melk, de koffie, de suiker, het gemalen anijszaad, de gemberpoeder en de kaneel in een pan. Roer goed door elkaar en breng zachtjes aan de kook. Voeg als het melkmengsel kookt al roerend het maizenapapje toe en laat vijf minuten zachtjes doorkoken. Blijf goed roeren. Zet de pan in een bak koud water en roer koud om velvorming te voorkomen. Giet de pudding in kopjes, glaasjes of schaaltjes en laat in de koelkast goed koud worden. Garneer – eventueel – met een toefje slagroom en wat chocolade-koffieboontjes.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden