null Beeld
Beeld

ReceptChampignonbouillon

Slow-soep uit een teruggevonden boekje

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Caroline Oljans uit Epe.

In 2005, lang voor de pandemische tijd waar we nu in leven, heb ik eens een kleine bundel geproduceerd: Dicht-Proef. Het boekje bevatte gedichten en recepten van mijn hand. Het was een poging om tegemoet te komen aan de wens van mijn dochter: ‘Mam, jij kookt altijd zo lekker, schrijf het eens op!’.

Nu, 15 jaar later, een tikje opgesloten in tijd en leven, vond ik het boekje weer. Ik was verrast door de recepten! Grappig, hoe een mens zoiets kan vergeten – inderdaad, schrijf het eens op – altijd handig voor als je in een onverwachte lockdown terecht komt. De wet tot instandhouding van de ellende die de huidige maatschappelijke situatie zou kunnen oproepen, is niet geschikt voor scheppende arbeid. Maar een andere wet, die van de vreugde, is juist bij uitstek geschikt om aan de slag te gaan met een bijzondere activiteit van scheppen: het bereiden van voedsel.

Hoewel ik heel goed snelle en toch smakelijke happen kan maken, gaat mijn expliciete voorkeur uit naar het ‘langzame koken’, slow cooking. Tijdens dit proces kan de geest bezinnen, de ziel kan zich vullen en het lichaam hoeft niet al te hard te draven. Ik koos een lieveling van mij, omdat het huis zich dan altijd zo heerlijk met de zich evoluerende geuren vult.

Ingrediënten

• een bakje biologische champignons, kastanje of gewone
• een rode peper
• water
• beetje zout, beetje selderijzout
• kardemom
• tarwekiemolie
• notenolie
• roomboter
• basilicum
• voor eventuele verdikking: gierst, vermicelli, boekweitgrutten

Bereiding

Was de champignons snel onder stromend water en snijd ze in vieren of, als ze erg groot zijn, in zessen. Doe ze in een pannetje met ruim water, wat zout en één rode peper. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het een uurtje of drie rustig doorpruttelen. Verwijder na circa twee uur de peper, omdat het anders te pittig wordt.

Voeg af en toe naar smaak een kruid toe: kardemompoeder, basilicum of naar smaak iets anders. De regel is: niet teveel kruiden, de champignons zijn al smaakvol genoeg van zichzelf en ze geven door het urenlang pruttelen werkelijk al hun fijne geheimen prijs.

Voeg ook wat tarwekiemolie en notenolie toe, evenals een stukje goede roomboter. Controleer tot slot of het zoutgehalte goed is.

Als heldere bruine bouillon is dit brouwsel een exquise en krachtige opkikker. Wil je meer body, dan kan de soep verdikt worden met gierst, vermicelli of boekweitgrutten. Kies uit de veelheid aan keuzes één verdikker in verband met de eerder genoemde smaak. Let wel op bij het verdikken: peper en andere kruiden moeten extra toegevoegd worden, omdat de verdikker smaakverslappend werkt.

Soep, altijd goed ... Smullen!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden