null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Sjoeroe

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Mijn laatste bezoek aan Suriname was in 2019. Terwijl ik in Suriname was, ging de wereld in een eerste lockdown. Nu is mijn moeder weer in Suriname en dat biedt mij de gelegenheid enkele verzoekjes in te dienen. Zo heb ik haar gevraagd wat verse sjoeroe op de markt te kopen. Een markt vind ik sowieso een feest: een overvloed aan groenten, geurende vruchten en de indrukwekkende geur van verse en gerookte vis.

Terwijl ik dit schrijf zie ik mezelf lopen over diverse markten in Paramaribo en kan ik de geuren en sferen van die markten voor me halen. Ik denk terug aan een ontmoeting met een vrouw die een enorme jackfruit tot verkoopbare zakjes aan het verwerken is. Voor Marieke is het de eerste keer dat ze jackfruit live ziet, ze is onder de indruk en vraagt of ze een foto mag maken. De buur-marktkraam-man zegt de jackfruit-vrouw dat ze geld moet vragen voor de foto. De vrouw maakt een tjoerie (een afkeurend geluid dat onder Surinamers en Afrikanen veelzeggend is) en zegt: “je hoeft niet voor alles geld te vragen. Hoe moeten deze vrouwen anders over onze producten leren?”

We kopen een zakje jackfruit van haar en wandelen verder om uit te komen bij een kraam met verse sjoeroe (ook wel: sorrel of hibiscus). In het Caribisch gebied groeit deze plant overal, in Nederland moet je naar de betere natuurwinkel om gedroogde hibiscus te vinden. De meest eenvoudige bereidingswijze is er thee van te trekken. In de zomer maak ik er graag een limonade of cocktail van. Het mengsel moet minimaal 8 uur trekken om alle smaken goed tot z’n recht te laten komen. Als de weervrouw voorspelt dat er een warme dag op komst is, begin dan de avond van tevoren zodat je in de namiddag kan genieten van een verfrissend drankje.

Ingrediënten

• 500 gram gedroogde sjoeroe (hibiscus)
• 2 liter water
• 1 steranijs
• 30 gram gember, met schil in stukken gesneden
• 6 eetlepels biologische suiker (of minder naar smaak)
• schillen van 2 biologische sinaasappelen
• lekker veel ijsklontjes
• 1 limoen, rasp en sap

Bereiding

Breng de sjoeroe met water, steranijs, gemberstukken, suiker en de schil van 1 sinaasappel op laag vuur aan de kook. Zodra het mengsel kookt, draait u het vuur uit en laat u het afkoelen. Als het is afgekoeld, zet u het mengsel in de koelkast waar het een nachtje mag rusten. De volgende dag giet u het door een zeef.

Snijd de schil van de tweede sinaasappel in dunne repen. Vul een karaf met ijsblokjes en giet het sjoeroemengsel erin. Maak de drank af met de rasp en het sap van de limoen en de dungesneden sinaasappelschil. Wilt u er een alcoholhoudende cocktail van maken, voeg dan een scheutje rum erbij. Ik ga voor Surinaamse Borgoe Gold.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden