ReceptHartig sinterklaasbanket
Sinterklaasbanket met spekjes en roze peperbessen
Veranderende tradities
Al weer jaren geleden had ik voor 5 december voor het eerst een hartige banketletter gebakken. Het commentaar (van klein en groot) was: best lekker, maar níet met Sinterklaas. Tradities en smaken veranderen: nu vraagt m’n kleindochter om een recept voor een mooi versierde, hartige vega-kerstkrans. Daar kom ik nog op terug.
Nu eerst de voor haar inmiddels traditionele hartige S van Sinterklaas.
Ingrediënten voor 1 letter of 2 staven
• 250 g bladerdeeg uit de diepvries, ontdooid
• 1 eidooier, losgeklopt met paar druppels melk
Voor de vulling:
• klontje boter
• 100 g gerookte minispekblokjes
• 1 ui, fijngehakt
• 2 tenen knoflook
• 1 ei, geklutst met: 4 theelepels mosterd, 4 theelepels Worcestershiresauce,
1 eetlepel yoghurt,
1 theelepel gedroogde tijm,
4 theelepels roze peperbesjes
• 500 g rundergehakt
• 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
• 4 à 5 eetlepels panko
Bereidingswijze
Laat de boter smelten en bak de spekblokjes uit in een koekenpan op laag vuur. Schep ze uit de pan en zet ze opzij. Laat nu de uisnippertjes met een beetje zout, onder een deksel op laag vuur in het spekvet glazig (niet bruin) worden. Hak de knoflook fijn en laat die een paar minuutjes meezweten. Zet dit mengsel ook even opzij.
Verhit de oven tot 220 ºC. Klop het eimengsel nog even door en meng het door het gehakt. Meng er ook het knoflook-ui-mengsel en de spekjes door en zoveel panko dat het ‘gehaktdeeg’ stevig, maar vormbaar is. Breng het op smaak met peper en zout. Wilt u weten hoe de ‘gare’ smaak is, vorm dan een minikoekje van een plukje gehakt en leg dat even in de magnetron. Is de smaak naar uw zin, rol dan een ‘pil’ van 50 centimeter lang.
Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 54 x 13 centimeter, en 1,5 millimeter dik. (Snijd voor twee staven de deeglap middendoor.) Kwast de lap(pen) licht in met water. Leg de gehaktrol erop, rol het bladerdeeg eromheen en plak het dicht. Vorm de letter S (de gemakkelijkste) of twee staven. Vouw en plak de uiteinden dicht en leg het banket met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast het in met eidooier.
Schuif het in de oven. Zet de thermostaat na drie minuten op 180º C en bak het banket in circa veertig minuten gaar en goudbruin. Laat het voor het aansnijden minstens tien minuten afkoelen.